Oslobodite autentičnu sebe

Home »  Oslobodite autentičnu sebe

„Uklonite iz svog mentalnog i energetskog prostora sve vijesti, mišljenja, uvjerenja, emocije, pa ako treba privremeno i ljude preko kojih vam dolazi sve za šta osjećate da nije podržavajuće. Sjedite u prirodu. Povežite se sa sobom i svojim najdubljim čežnjama, onim koje možda niste nikada nikome ni izrekli“

Piše: Jasmina Sabrihafizović

Maštate li i vi da radite ono što volite, onako kako volite, kada volite i s kim volite? Šta ako vam kažem da je to moguće? Tačno tu gdje jeste, usred života koji živite, sa onim što imate na raspolaganju, i to baš sada!

Zvuči kao apsolutno utjelovljenje životnog zadovoljstva i radosti? I jeste! E, ja vam upravo tako živim i radim. I želim u tome podržati svakoga ko želi isto!

Ja sam Jasmina Sabrihafizović, suosnivačica Instituta za integralni razvoj Jugoistočne Evrope, osnivačica i direktorica Capitulum d.o.o., jedini certificirani integral development coach u regiji, inženjerka elektrotehnike i informatike, pjesnikinja, društvena aktivistica i poduzetnica. Podržavam ljude u autentičnom življenju i razvoju projekata, biznisa i timova koji služe dobru. Živim i radim u Sarajevu, s ljudima iz cijelog svijeta.

Moja karijera je primjer karijere vođene svrhom i vrijednostima, a moj biznis model primjer autentičnog biznisa.

Kako sam došla do ovoga?

Lijepo, jednog dana sam odlučila da mi je dosta da mi drugi definiraju šta mogu i ne mogu raditi. Prečešljala sam svoje vrijednosti. Osvijestila šta stvarno, ono stvarno volim da radim i šta bih radila (i radim!) i džaba, iz čistog užitka. I prosto sam počela to da radim i profesionalno. Usput sam učila šta mi odgovara, a šta ne. Koji ritam rada je usklađen sa mojim ličnim i porodičnim potrebama. Sa kojim ljudima klikam na prvu, a koji mi crpe životnu energiju i ne podržavaju moje biće u razvoju. U kakvim projektima se moj potencijal do kraja koristi. Šta me još potiče na kreativnost i rast u svakom smislu. Mogućnosti sam formirala djelovanjem. Prvo što sam pomislila na svakom koraku bilo je: Nemoguće. I drugi su potvrđivali: Niko to tako ne radi., To se (kod nas) ne može., Nema šanse da ćeš uspjeti. To je suludo. Nisam ih, srećom, previše slušala. Umjesto toga, sljedeća misao mi je uvijek počinjala sa Kako?

Kako da kombiniram sve ove stvari koje volim u posao od kojeg ću i zarađivati novac? Kako da se educiram da ponudim klijentima kvalitet koji želim? Kako da postanem vodeća osoba u svojoj industriji? Kako da napravim biznis koji me neće umarati? Kako da organiziram svoj dan da mogu uživati u toni slobodnog vremena sa kćerkom? Kako da zarađujem puno, radim malo, donosim klijentima ogromne rezultate i gradim naslijeđe sa svjetove? Kako da sve to radim sa integritetom, u našoj državi i budem drugima primjer da je to moguće? Kako još mogu da proširim ovo znanje i donesem isto i drugima?

I znate šta? Prvi korak bi se uvijek sam ukazao. I kada bi se ukazao, ja sam i zakoračila. Svaki put. Čim bih odradila prvi, novi se sam formirao. Počeli su dolaziti pravi ljudi, otvarati se prava vrata, ukazivati poslovne prilike. I to živim i danas. Sljedeći ono što me čini sretnom i ono što volim.

Vidite, ja vam vjerujem da nisam apsolutno ni po čemu posebna. Autentična, jedinstvena, da. Ali posebna u smislu toga da je to neki samo moj dar – nipošto! Vjerujem i svjedočim i podržavam ljude svojim radom i kroz svaku moguću interakciju u koju ulazim, a to i vama želim ovim tekstom prenijeti, da smo mi svi stvoreni da budemo slobodni. Da radimo samo ono što volimo. I da živeći tako stvaramo bolji svijet za sebe, druge, društvo i planetu.

Da je sve ostalo samo buka izmišljenih narativa koja ometa prijem pravih informacija. Koja nas sviju ponekad malo poremeti iz vlastitog centra. Srećom, možemo se lako rekalibrirati.

Želite li se i sami u ovo uvjeriti, uradite sljedeće. Uklonite iz svog mentalnog i energetskog prostora sve vijesti, mišljenja, uvjerenja, emocije, pa ako treba privremeno i ljude preko kojih vam dolazi sve za šta osjećate da nije podržavajuće. Sjedite u prirodu. Povežite se sa sobom i svojim najdubljim čežnjama, onim koje možda niste nikada nikome ni izrekli. Ili onim koje izreknete, ali se ne usuđujete djelovati prema njima. Dajte im prostor, stvarno ih osjetite cijelim svojim bićem. Udahnite mir prirode u njih. Posjedite s njima malo duže, onako nasamo.

I upitajte se:

Šta ja stvarno želim?

Koji je samo jedan korak koji sada mogu da napravim kako bih slijedila tu želju?

Dozvolite da vam odgovor dođe. Kada dođe, povjerujte mu.

Onda idite i napravite taj korak, odmah.

Svjedočite kako već sada počinjete živjeti sasvim drugačije.

I ne odustajte više nikada!

Sve dok se vaše čežnje ne ispune, vaše vizije ne postanu opipljiva stvarnost i dok ne počnete i sami pričati drugima kako ste ono jednom sjeli pod drvo i iskreno se zapitali odakle početi, jer vam je jedna Jasmina na čiji ste članak nabasali u novinama predložila da i vi oslobodite autentičnu sebe!

Više o Jasmini i njenom radu možete pronaći na www.bluedandelion.co ili Facebook stranici Plavi maslachak.