Kupatilo – mjesto gdje počinje i završava svaki dan

Home » Kupatilo – mjesto gdje počinje i završava svaki dan

Kupatila su postala puno više od mjesta za svakodnevnu higijenu, to je centralno mjesto opuštanja i brige o vlastitom tijelu

Mjesto gdje počinje i završava svaki dan, jeste naše kupatilo! Mnogi najmanje pažnje posvećuju upravo uređenju kupatila. Bilo da ga uređujete prvi put ili renovirate postojeće, veoma je važno da ugradite kvalitetne materijale i sanitarije. Kupatila su postala puno više od mjesta za svakodnevnu higijenu, to je centralno mjesto opuštanja i brige o vlastitom tijelu. Neka moderna kupatila uključit će i saunu, hidromasažu multifunkcionalnih tuševa i slično. Tehnologija je naša svakodnevica, te nam je na mnogim nivoima olakšala život. Ništa drugačije nije ni u kupatilu. Danas su izuzetno popularni rainshower i tuševi s masažnim mlaznicama koji mogu biti nježni poput kišnih kapi ili imitirati vodopad zahvaljujući Smart Control sistemu – imat ćete osjećaj kao da se tuširate u prirodi!

Kada pričamo o kupatilima, nužno je spomenuti i sanitarnu keramiku. Trendovi se mijenjaju, a materijali i ponuda sve su zanimljiviji. Neke odlikuje kvadratni i minimalistički izgled, drugi kombinira izvrsne performanse i atraktivnu cijenu, zaobljene oblike, a najnovije linije su spoj modernog i elegantnog dizajna. Što se tiče sanitarija sve češće se koriste i  samostojeće kade, idealne za one koji žele postići kućni spa stil u kupatilu. Kada je riječ o odabiru keramike za kupatilo, važno je da budete svjesni veličine prostora, da li je osvijetljen prirodnim svjetlom, boja stolarije… Najčešće se vodimo cijenom keramike i ne vodimo računa o nekoliko najvažnijih pravila:

– Za mala kupatila bez prirodnog osvjetljenja koristite svijetle nijanse keramike i bez kombinacija boja. Obično se u malim kupatilima keramika postavlja prema jednostavnom uzorku, pri čemu podne pločice mogu biti tamnije od onih zidnih ili u boji i imitaciji nekog drvenog uzorka što je u zadnjih nekoliko godina apsolutni trend. Za mala kupatila izbjegavajte upotrebu bordura ili kombinaciju više boja keramike na zidu. Također za manje kupatilo važi i pravilo da se keramika postavlja na što manjem razmaku tj. s manjim ili gotovo nikakvim fugama i što većem formatu.

Najčešća greška je odabir boje fuge koja se ne slaže sa bojom keramike ili je u potpunosti minimizira. Po pravilu boja fuge i keramike treba da je ista. Važno je odabrati i odgovarajuće sanitarije i pravilno ih postaviti. Za manja kupatila se preporučuje ugradnja tuš kabine ili kade manjih dimenzija. Ako posjedujete kadu u malom kupatilu, idealan način za dobivanje na prostoru je zamjena kade s walk in tuševima koji osim prostora daju ekskluzivan i moderan izgled.

Walk in tuševi nalaze se u skoro svim modernim kupatilima, a zauzimaju minimalan prostor.

Kako bi spriječili da vam voda dođe do elemenata, ne zaboravite koristiti idealnu zaštitu – staklenu pregradu, odnosno tuš stranicu.Veličinu kupatila možete vizuelno povećati i upotrebom svijetlih ormarića za skladištenje svih sitnica, a nikako otvorene police. Također se preporučuje i što veće ogledalo iznad umivaonika.

– U većim kupatilima često je greška odabir veličine keramike, kao i boja i uzorak. Iako vam se čini da je u velikom kupatilu nemoguće prostor učiniti manjim, često najtamnije nijanse sive, smeđe a najčešće crne keramike prostor vizuelno smanjuju i čine grešku pri odabiru iste. Također i predimenzionirane sanitarije, kao i nepotreban i glomazan namještaj, najčešće su greške. Prihvatite savjete prodajnog osoblja prilikom kupovine sanitarija i keramike, oni su za to educirani i rado će vas posavjetovati. Najčešće greške su odabir keramike i sanitarija prema slici iz časopisa, prospekta i sl., koje ne odgovaraju prostoru koji vi opremate.

Pri uređenju kupaonice trebali biste misliti na svaki element, kako on komunicira s raspoloživim prostorom, te zauzima li ijedan od njih veću površinu no što je potrebno. Postoji nekoliko rješenja kojima možete vizuelno povećati svoje kupatilo. Uklanjanje nereda i organizaciju raznoraznih sitnica možete postići odabirom praktičnog ormarića ispod umivaonika. Velike podne pločice, kao i svijetle boje zidova daju osjećaj većeg prostora, dok tamne nijanse zatvaraju prostor i čine ga manjim. Na tržištu zaista postoji ogroman broj dodataka, pa i tu morate biti veoma oprezni. Birajte samo one dodatke koji će vam koristiti, a nikako zato sto su popularni ili u izložbenom salonu izgledaju trendovski.

Sušenje veša ne treba nužno zauzimati puno prostora. Mašina za veš na razvlačenje je savršeni dokaz tome – jednostavno se instalira na zid, te zauzima minimalno prostora osiguravajući sušenje veće količine rublja.

Ogledala za kupatilo s ormarićem najidealniji su odabir za male prostore. Osim što su estetski izuzetno lijepa (pogotovo ako su ukrašena LED lampicama), također su i funkcionalna, te služe za pohranu raznih kozmetičkih proizvoda.

Vješalice i police za vrata su neki od pametnih dodataka koje jako volim. Vrata su idealna za postavljanje vješalica za peškire i tzv. zidnih košara.

Svjetlost je ključ za veći i ugodniji dojam kupaonice. Ako je moguće, stvorite što više prirodnog svijetla i dojam prozračnosti.

A, ako niste u toj mogućnosti, odlična alternativa je dodavanje rasvjete, pogotovo one koja se nalazi oko ogledala.

Mala kupatila zahtijevaju pametnu organizaciju prostora, stoga je pametan odabir grijanja jedna od važnijih stavki.

Podno grijanje idealno je za sva kupatila, posebno kada je riječ o malim kupatilima, pošto je relativno povoljno. Osim što osigurava optimalnu toplinu, te ne stvara prašinu, podno grijanje također ne zauzima previše prostora.

Ako ne želite mijenjati način grijanja u kupaonici, drugi način je da umjesto običnih radijatora odaberete klasični kupatilski radijator.

Puno toga je moguće ako uključimo maštu, ali i ako odaberemo brojne praktične kupatilske dodatke i pametan kupatilski namještaj.

S njima se može uštedjeti mnogo prostora pošto su upravo stvoreni za mala kupatila.

Bez obzira na vaš budžet, već danas možete napraviti male promjene uz koje ćete svoje malo kupatilo dovesti u organiziranije i vizuelno efektnije stanje.

Ako ste se ipak odlučili za konkretnije renoviranje svog malog kupatila, tada je idealno rješenje walk in tuš, ugradbeni ormari i stalaže, odabir najboljeg grijanja te boje koje će osigurati prozračnost i veći dojam kupatila.

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh – “BIRO 387“ Sarajevo