Ljudi svoje kućne ljubimce često smatraju članovima porodice, no ne smiju zaboraviti da su njihove potrebe drugačije od ljudskih.

Iako nije otrovno davati pseću hranu mačkama i obrnuto, trebate znati da hrana za mačke sadrži viši nivo proteina i kalorija. Psi trebaju prehranu koja je bogata vlaknima. Hrana za mačke također se sastoji od visokog nivoa taurina.

Psi i mačke trebali bi izbjegavati grah. Glavni problem konzerviranog graha je u tome što sadrži konzervanse i sol koji su opasni za kućne ljubimce. Pola šoljice konzerviranog graha sadrži od 400 do 500 miligrama natrija, ali tolerancija natrija kod mački i pasa je veoma niska.

Najveći ljubitelji tune su mačke, ali čak je i psi ponekad mogu smatrati poslasticom. Iako vaša mačka to zahtijeva, nemojte je hraniti konzerviranom tunjevinom jer ona može sadržavati živu koja može biti otrovna za vašu mačku, ali i psa.

Psi obično vole maslac od kikirikija i on im dođe kao poslastica. No, neki proizvođači u njega dodaju ksilitol koji je toksičan za kućne ljubimce. Ksilitol je zaslađivač koji se koristi umjesto šećera jer sadrži manje kalorija, a opasan je jer može izazvati zatajenje jetre kod kućnih ljubimaca, piše wall.hr.

Također, trebate izbjegavati davati velike količine mlijeka psima i mačkama. Ovaj proizvod sadrži masnoće koje mogu dovesti do pretilosti. Osim toga, davanje pune zdjelice mlijeka psima i mačkama može dovesti do uznemirenog želuca. I nemojte zaboraviti da su oni poput nas te mogu biti netolerantni na laktozu.

Bademi – uglavnom nisu zabranjeni, ali postoje neki rizici ako ih dajete svojim ljubimcima. Konzumacija velike količine badema dnevno kod kućnih ljubimaca može uzrokovati želučane tegobe, pretilost i pankreatitis.