Zvijezda egzotičnog voća: Jeste li probali Karambolu?

Home » Zvijezda egzotičnog voća: Jeste li probali Karambolu?

Ukoliko ste ljubiteljica egzotičnog voća, onda će vas ovaj članak itekako zainteresovati. Ova voćka raste u Maleziji, na Karibima, u Australiji i na Floridi. Slatkastog je okusa i najviše liči na hrskavu sočnu jabuku. Govorimo o Karamboli, egzotičnom voću koje se jede sirovo, a od nje možete napraviti izuzetne sokove, umake i vino.

Poznato je i kao idealan ukras za hranu. Kora je voštana i također jestiva. Odlična je i u kiselim jelima. Karambola je veličine šake, jede se narezana na tanke kriške i tako narezana poprima oblik zvijezde s pet krakova. Drvo karambole ima prekrasne ružičaste cvjetove iz kojih će se razviti plod.

Nutritivni sastav i zdravstvene dobrobiti

Karambola obiluje vitaminom C, A i B, posebno vitaminom B5 koji pomaže regulisati holesterol, baš kao i pektin kojeg također nalazimo u karamboli. Nadalje, sadrži fosfor, magnezij, cink i željezo te visoku količinu antioksidansa i netopovih vlakana, zbog čega je odlična za poticanje probave. S obzirom na to da ima jako malo šećera, a time i kalorija, dobra je za mršanje.

Kako izabrati karambolu?

U prodavnicama je najbolje birati po boji. Zelena karambola bit će kisela, dok će karambola tople žute boje sa smeđim rubovima biti slatka. Ta je zrela i spremna za jelo. U frižideru je možete držati dvije sedmice.

Kako je jesti?

Prije konzumacije dobro je operite, a zatim malenim nožićem uklonite smeđi ili zeleni sloj kako bi zvjezdice izgledale efektnije kada karambolu narežete na kriškice, baš kako režete i krastavac. Jestiv je cijeli plod pa ne morate uklanjati sjemenke (iako nisu ukusne) niti guliti karambolu.

Karambolu možeš jesti sirovu, u voćnim i povrtnim salatama, sokovima, smoothiejima. Sjajno se slaže s malo soli i čilija, ali isto tako okus će joj naglasiti šećer i đumbir. Možete je i sušiti pa od nje napraviti zvjezdasti čips ili je konzervirati za zimu.