Balkon pretvorite u mjesto za uživanje

Home » Balkon pretvorite u mjesto za uživanje

Terase i balkoni mogu zadovoljiti više namjena. Mogu postati trpezarija u toplom dijelu godine, radni kutak, biblioteka ili bijeg u prirodu, a da ni korak niste napravili van stana

Elma Rahmanović dipl.ing.arh, “BIRO 387” Sarajevo

Balkoni i terase mnogim su ljudima najljepša mjesta u stanu. To naročito dolazi do izražaja u toplijem dijelu godine, naprimjer kada balkon ili terasa postaju mjesta gdje se, uz kafu, sluša jutarnja pjesma ptica, osjeća večernja svježina i uživa u pogledu. Dizajniranje balkonskog prostora može zavisiti od sklonosti vlasnika prostora, veličine balkona i ukusa ukućana, ali mora zadovoljiti jednu stvar, da bude udobno mjesto. Da, katkada se dogodi, posebno zimi i u nedostatku prostora, da se balkon pretvori u odlagalište stvari.

Proljeće je vrijeme kada to trebate promijeniti. Ukoliko baš nemate kuda sa stvarima koje ste odložili na balkon, napravite sandučiće, police i ladice na balkonu, pa te stvari smjestite u njih. Bit će uredno, a možete se poigrati i s bojama tog namještaja ili ga složiti tako da budu mjesta za sjedenje. Na njih tada stavite šarene jastučiće i dodajte prikladan stolić!

Dobra je stvar što u uređenje ovog prostora nije neophodno uložiti mnogo novca da bi se dobio odličan rezultat. Najčešće je dovoljno staviti stolić, stolicu ili dvije, nešto zelenila i šarenih jastučića, a pod će izgledati kao nov ukoliko se prekrije šarenim itisonom ili drugom prikladnom prostirkom. Terase i balkoni mogu zadovoljiti više namjena. Mogu postati trpezarija u toplom dijelu godine, radni kutak, biblioteka ili bijeg u prirodu, a da ni korak niste napravili van stana.

Savjet 1

Kako bi balkon bio lijep nije nužno da bude velik. Potrebno je da bude dovoljan! Ako imate više balkona izaberite onaj koji nije na sjevernoj ili južnoj strani.

Savjet 2

Odredite za što će vam balkon najviše služiti. Ako će vam balkon biti mjesto uživanja u večernjim satima uređenje balkona će biti mnogo drugačije nego balkon koji je dizajniran za jutarnje ispijanje kafe. Određivanje svrhe balkona pomoći će vam i prilikom izbora namještaja koji ćete na njega postaviti.

Savjet 3

Balkon ne smije biti svijet za sebe već prostor koji je u skladu s okolinom. Obratite pažnju s kojeg mjesta na balkonu imate najbolji pogled na park, vrt, potok,… Svoj dizajn balkona koncentrirajte na to mjesto. Sigurna sam da ne želite sjediti na mjestu s kojeg pogled „puca“ na neki ružan zid ili zgradu. Zidovi mogu biti korisni i za postavljanje teglica sa zelenilom što će dati izuzetno dobar i osvježavajući utisak. Zatvaranjem lođe ili balkona dobiva se dodatni stambeni prostor koji je moguće koristiti tokom čitave godine. Možda vam se može učiniti da na taj način gubite dio otvorenog prostora, ali dobrim izborom kliznih prozora i pregrada, gubitak možda nećete ni osjetiti. Većina savjeta koje možete ovdje pročitati, a vezani su uz uređenje balkona, vrijedi i za terase. Naprimjer, posebnu pažnju obratite na veličinu namještaja, neka ne bude suviše velik ili premalen za određeni prostor. Na balkonu ili terasi, pri tome, treba ostati dovoljno prostora za nesmetano kretanje.

Savjet 4

Postavite namještaj na balkon. Od veličine i svrhe balkona ovisit će i balkonski namještaj. U principu, namještaj za balkon trebao bi biti lagan i sklopiv kako ne bi zauzimao puno mjesta i kako biste ga lako mogli ukloniti kada dođe zima. Ukoliko imate više prostora i to volite, na balkonu možete uživati i na ležaljkama za plažu, vrećama za izležavanje ili visećim ljuljačkama. Svakako nemojte upasti u zamku sveopćeg šarenila i nastojte uravnotežiti upotrijebljene dezene i boje. Neka se slažu, , jastučići s podnom prostirkom ili slično, a jarke boje ograničite na samo nekoliko detalja. Kako biste što uspješnije i racionalnije iskoristili svaki milimetar prostora, neke stvari možete podići s poda i, uz pomoć kukica ili visećih polica, zakačiti ih na zidove ili plafon.

Savjet 5

Imati balkon je kao da ste proširili stan na još jednu prostoriju. Pružit će vam ogromno zadovoljstvo dizajniranje balkona naročito ako ste se dobro pripremili i znate što želite. Stilski povežite balkon s ostatkom stana. Ako je balkonska ograda puna, neprozirna, obojite je nekom živom i jarkom bojom koja će dati dojam većeg i osvjetljenijeg prostora. Ukoliko je ograda metalna, s rešetkama, još lakše, neka bude čista i svježe obojena, a živost će vam unijeti okolina vašeg stana koji ćete vidjeti kroz rešetkice. Naravno, nismo uvijek raspoloženi za okolne radoznale poglede, pa vam u tom slučaju može pomoći obična trska kojom se ograda može obložiti. Sličan efekt postiže se jastučićima živih boja koji su zakačeni za ogradu.

Savjet 6

Izbjegnite na balkonu oštre linije. Najlakše ćete ih smekšati dodavanjem biljaka. Izaberite one biljke, koje vam najviše odgovaraju (cvjetnice ili ne), prema tome koliko im vremena možete posvetiti i kako će se uklopiti u dizajn vašeg balkona. Ako imate mali balkon, biljke koje su velike definitivno nisu za njega.

Savjet 7

Nemojte zaboraviti dodati dobro osvjetljenje za vaš balkon. Ipak, ni tu ne valja pretjerati! Akcentirana i prigušena svjetla su najbolji izbor. Napravite intimnu atmosferu u kojoj ćete uživati tokom dugih ljetnih noći. Svjetiljke ne morate postavljati isključivo na plafon, već ih rasporedite po zidu ili balkonskoj ogradi. Pri uređivanju osvjetljenja najbitnije je da rasvjetna tijela budu namijenjena vanjskome prostoru.
Učinite taj korak za sebe i svoju porodicu, žrtvujte jedan vikend za uređenje balkona, a sve ostale vikende uživajte u prostoru koji možete urediti sami ili uz našu stručnu pomoć.