Uz zlatna pravila do savršene frizure…

Home » Uz zlatna pravila do savršene frizure…

Stiglo je ljeto, a sunčeve zrake uveliko se šire i prostiru oko nas, po nama, ali i po našoj kosi…

Piše: Nermin Bešić

Svjesni smo da je internet pun savjeta i prijedloga kako za brigu o sebi, jednako i za brigu o kosi, posebno u ljetnim danima.

Glavne teme, već pri prvim zrakama sunca uvijek su, dolazak ljeta – na koji način pripremiti kožu za sunce, koje su trendi haljine ovog ljeta… i tako ukrug svake godine. Trendovi se mijenjaju, a neki se vraćaju na velika vrata, neki savjeti ostaju, kao moji u narednim redovima. Kao frizer, za njegu kose u ljetnim danima preporučujem zlatna pravila do zlatne (čitaj zdrave) kose! Moja preporuka je da kritički slijedimo modne trendove i savjete za brigu i njegu kose.

Svi nanosimo kreme za zaštitu kože, ne samo u ljetnom periodu (tokom cijele godine), ali malo nas se pobrine za zaštitu kose, posebno na moru i plažama, pri izlaganju jakim sunčevim zrakama koje su zdrave za kožu, ako se izlažemo umjereno i ako se zaštitimo, i to potpuno važi i za kosu. Zlatni savjet – zaštitite svoju kosu na plažama i moru. Jednostavno nosite velike šešire, a bonus savjet je da na kosu nanesete neko organsko ulje (bademovo, maslinovo) izbor je vaš. Mješavinu ulja ili neko koje vama odgovara, trljajući kroz dlanove, laganim provlačenjem kroz kosu nanesete u blagoj količini i na kosu stavite šešir.

Pored šešira, moj prijedlog je i vezanje marame na glavu, pravljenje tzv. turbana koji mogu biti od različitog materijala. Dobri su oni od svile, pamuka ili lana – stvar ukusa i mogućnosti svakako. Dok se vi sunčate ili šetate, vaša kosa se zdravo hrani. Zar to nije ono čemu danas sve više težimo? Da, da, zdravo se hraniti, ono što unosimo na usta ima benefite i za našu kosu, dakle, dobrim odabirom namirnica koje unosimo u sebe, hrani se i naša kosa. Zlatno pravilo koje smo, opet, toliko čuli, ali da li slijedimo to pravilo? Voda. Birajte vodu za sebe u ljetnim danima, bit će vam zahvalan cijeli organizam, ali i vaša kosa.

Može li jednostavnije? Možda očekujete komplikovane savjete ili one za koje niste nikada čuli, ali moja odluka je da ovi savjeti nemaju rok trajanja i dobri su da ih iznova vrtimo, stalno, uvijek i za sve. Važno je napomenuti, nakon ljetovanja i boravka na moru, slijedi skraćivanje vrhova. Bitno je ukloniti ono što nije zdravo, a to su oštećeni vrhovi kose. Niko ne voli oštećeno, jel da? Kosu je potrebno dodatno nahraniti i hidrirati maskama, koje vire iz svake trgovine i ima ih sad i previše.

Odabrali sami način njege kose i masku ili se prepustili stručnim i dobrim rukama frizera, važno je odabrati kvalitetno i najbolje za vašu kosu. Moja preporuka su ova zlatna pravila za njegu kose, pravila koja ne zastarijevaju. I na kraju, budite zdravi, birajte zdravo, jer vaše tijelo, ali i vaša kosa će vam biti zahvalni, a to se vidi.