Cvijet od kojeg nastaju najbolji kokteli!

Home » Cvijet od kojeg nastaju najbolji kokteli!

Jedan od predjeli zanimljivih cvjetova o kojem se malo priča, pored što je lijep, može se koristiti na bezbroj načina u kulinarstvu i medicini. Cvijet Hibiskus je puno više od dekorativne biljke veličanstvenog cvijeta. Prirodno su mu stanište zapadne i istočne Afrike, jugoistočna Azija i srednja Amerika, a u Europu su ga 1731. donijeli istraživači biolozi koji su se vratili iz Azije.

Cvijet hibiskusa od davnina se koristi u medicini i kulinarstvu. Čaj koji se priprema od hibiskusa pomoći vam kod probavnih problema, sniziti visok holesterol i povišeni krvni pritisak, pomoći vam u mršanju, smanjenjem apetita, ali i poboljšati raspoloženje.

Njegova najveća prednost u tokom nesnosnih vrućina je ta da čaj od hibiskusa rashlađuje organizam i ublažuje žeđ. Zato vam donosimo recepte koji će vas rashladiti bolje od klime.

Karkaday cooler

Upravo zbog toga najpopularniji napitak u Africi pripremljen je od hibiskusa. Riječ je o ledenom čaju koji se zove karkaday cooler. Pripremit ćete ga tako što ćete skuhati čaj od hibiskusa pa na tri šoljice čaja dodati šoljicu cijeđenog soka od narandže i četvrtinu šoljice cijeđene limete. Sve sastojke ćete sastaviti i pri serviranju rashladiti ledom.

Cvijet hibiskusa jako je ukusan osušen. Ima slatkasto-kiseli okus. Možete ga grickati, dodavati smoothiejima, stavljati u kolače i koktele. Na Karibima za Božić se tradicionalno pije punch s hibiskusom, dok je u Nigeriji popularan bezalkoholni napitak zobo koji se radi od hibiskusa, ananasa, klinčića i đumbira.

Koktel Frida Kahlo

Pripremate li svojim prijateljicama večeru ili organizirate druženje, oduševit ćete ih koktelom Frida Kahlo čiji je ključni sastojak upravo hibiskus. Novijeg je datuma i pije se u Meksiku. U biti riječ je o inačici margarite. Ovaj koktel sastoji se od:

1 mjerice svježeg soka od limete

2 mjerice tekile

1 mjerice sirupa od hibiskusa

Sve sastojke sjedinite u shakeru i kod serviranja koktel ukrasi laticama hibiskusa. Sirup od hibiskusa napravit ćete tako što ćete zakuhati decilitar vode, dodati mu dvije vrećice čaja od hibiskusa, ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta, ukloniti vrećice, čaj vratiti na vatru, dodati 100 grama šećera i miješati dok se ne napravi sirup. Prije, no što sirup budete koristila za koktel, ostavi ga da se ohladi.

Osim alkoholnih i bezalkoholnih pića, hibiskus je odličan i kao pekmez jer sadrži puno pektina, a možete ga dodavati u kekse i kolače. I pekmez, ali i sušeni cvijet hibiskusa.

Budi najbolja verzija sebe.

Tu je i šećer s hibiskusom koji izgleda vrlo efektno jer je poprimio crvenu boju cvijeta, a ima i neobičan okus. Radi se vrlo jednostavno. Dovoljno je samljeti suhe cvjetove hibiskusa i prah pomiješati s kristal šećerom, žena.hr Kao što vidite, hibiskus je biljka koja osim ljepote ima još puno toga za ponuditi. Zaboravili smo spomenuti da joj je jestivo i lišće. U Kini ga pripremaju isto kao i špinat. S obzirom na vrućine koje vladaju, mi ćemo se ovog puta odlučiti za afrički pristup hibiskusu i napraviti karkaday cooler.