Amra Šabić – El- Rayess: Izuzetno cijenim žene koje znaju šta hoće i ne plaše se boriti za to

Home » Amra Šabić – El- Rayess: Izuzetno cijenim žene koje znaju šta hoće i ne plaše se boriti za to

Rođena  Bišćanka, profesorica  na Univerzitetu Columbia u profesionalnim krugovima  poznato je i cijenjeno ime. Publici širom svijeta predstavila se nagrađenom knjigom Mačka kojoj nikad nisam dala ime. Naredne godine promovirat će novu o svom životu u BiH. Za našu državu u smislu povezivanju sa dijasporom učinila je i čini više od većine aktuelnih bh. političara. Evo kako izgleda bosanski inat u ženskoj varijanti…

Piše: Zana Kološ – Mulabdić

Postoje žene toliko posvećene idejama i projektima za globalno dobro da ruše sve prepreke na putu ka cilju. Njihova životna priča je toliko nevjerovatna da liči na savršen scenarij za odličan dugometražni film. Sa sretnim krajem.

Jedna od njih je Amra Šabić- El- Rayess, profesorica  na Univerzitetu Columbia u New Yorku, savjetnica za obrazovanje za američke, ali i vlada širom svijeta, što je samo jedan djelić njene impozantne karijere.

Rođena Bišćanka, vlasnica je četiri univerzitetske diplome, dva magisterija i doktorata. Izuzetno je cijenjena u profesionalnim krugovima, a publici širom svijeta predstavila višestruko nagrađenom knjigom Mačka kojoj nikad nisam dala ime, i koja, kako kaže, autobiografska priča o ratu u našoj zemlji, ali i njenim ljepotama..

– Nisam očekivala planetarni uspjeh. Imala sam unutrašnju želju napisati ratnu laku i tešku, komičnu i lijepu, ljubavnu i iskrenu, univerzalnu, ali i autentično našu priču. Željela sam educirati one koji za Bosnu možda nikad nisu čuli. Bilo je trenutaka kada sam plakala od sreće i tuge. Od sreće što je priča našla mjesto u američkoj književnosti i obrazovanju, a od tuge da je moja i da su sve naše životne priče sazdane od neke nama unikatne težine. Koliko god mi htjeli i željeli od prošlosti pobjeći, ne možemo – jer nas ona definira – kaže nam Amra, dodajući da je ova knjiga i odnedavno na listi organizacije koja promovira američku historiju.

Medijska fasada

Njena nova knjiga pod naslovom Tri ljeta bit će promovirana naredne godine..

– Tu dijelim moja najljepša i najteža tri ljeta prije rata, kada sam se zaljubljivala pored smaragdne Une. Cilj mi je da se oni koji čitaju moje priče emotivno vežu za kontekst i likove, ali i da nađu sebe u njima. Upravo ta univerzalnost nas veže.

Profesionalni uspjeh demistificira jer se kaže, kod izuzetnih ljudi, često ne vidi od medijske fasade.

– Neko bi možda rekao da sam imala sreće da dođem u Ameriku, jer sam dobila stipendiju.

Ali, da nisam bila veliki štreber, što s ponosom ističem, i perfekcionista, ne bih nikad bila ovdje – priča Amra, dodajući kako poznati američki autor Malcolm Gladwell podcrtava  razlike između izuzetno uspješnih  ljudi i onih koji to nisu…

– Potrebno je uložiti u prosjeku 10.000 sati rada da postanete stručnjak u nečemu. Kad mi neko kaže da nešto nije moguće, to me motivira. Ima tu, naravno, i našeg bosanskog inata.

Ipak, otkriva nam da u posljednje vrijeme pokušava odlučiti kako smanjiti aktivnosti. Nemoguće je nastaviti dugoročno ovim tempom…

– Moja kompletna porodica dosta radi. Svog supruga sam odabrala kao životnog saputnika, jer je briljantan. Zajedno smo izgradili fantastično partnerstvo. Jedno drugom dajemo savjete i podršku što je veoma bitno. I naša djeca su odrasla u veoma dinamičnom ambijentu. Naše kćerke su u programima za nadarenu djecu od  malih nogu. Starija se bavi robotikom, inžinjeringom, umjetnošću i dobiva nagrade u tim poljima. Jednog dana sam sigurna da će njeno ime biti globalno prepoznatljivo. Mlađa kćerka je jednako uspješna u polju prirodnih nauka, ali također uživa u pisanju i aktivizmu. S njom se šalim, ali to mislim i ozbiljno, da ću, možda, jednog dana završiti u Bijeloj kući kao mama buduće predsjednice SAD-a. Svi dosta radimo i želimo doprinijeti društvu i čovječanstvu.

Zbog svih angažmana Amra nije često u prilici dolaziti u BiH, što je činila dok su kćerke bile mlađe.

– Ljeta su nam prebukirana putovanjima. Nažalost, ne stižem doći u BiH – koliko bih željela. Bihać mi je uvijek prva destinacija. Naravno, dođem i u Sarajevo, gdje obavezno uživam u hrani na Baščaršiji. Prije nekoliko dana u Njujorku sam pogledala film Deset u pola – Danisa Tanovića, pa sada ni u kom slučaju ne smijem reći gdje najviše volim jesti. Inače u BiH imam širu porodicu, ali i članove familije koji su rasuti po cijelom svijetu. S nekim kolegama sam češće u kontaktu. Stvaram nova prijateljstva, ali nikad ne gubim stare prijatelje. Moj život se  dosta promijenio od vremena kada sam odrastala u BiH, ali ja sam  ostala ista. One koje sam voljela i cijenila kao dijete su i danas sa mnom. Evo u mom Bihaću renoviram porodičnu kuću i taj projekt vodi fantastična arhitektica Aida Husetić, moja školska prijateljica. 

Pri susretima u poslovnim i društvenim krugovima u stalnoj  je prilici sresti svjetski poznate ličnosti. Kaže da je jedna od osoba koja ju je impresionirala Amal Clooney…

– Za našu javnost Amal je supruga glumca George Clooneya. No, to je jedna briljantna osoba. Jedne prilike večerali smo nas nekoliko u Njujorku u privatnoj rezidenciji zajedničkih prijatelja. Divna je majka, koja sa suprugom uživa u svojoj djeci, ali je nadasve impresivna kao advokat, koji se bori za ljudska prava širom svijeta. Izuzetno cijenim žene koje znaju šta hoće, koje se ne plaše boriti za svoj cilj, kao i one koje podržavaju druge žene oko sebe.

Možemo bolje

Posljednjih godina svjedoci smo velikih promjena u svijetu, o čemu je i naša sagovornica  govori često svojim studentima. Naglašava da je svijet u jednom veoma neizvjesnom trenutku u kojem je bitno podsjetiti sve da se trebamo posvetiti promociji mira i stabilnosti

– Zabrinuta sam, ali ne gubim nadu da možemo bolje riješiti  globalne probleme. Potrebni su nam razumni, sposobni i odlučni lideri. Moja želja za nas sve kolektivno je da ovu godinu završimo u optimizmu i miru. Lično, želim da moja porodica ostane živa i zdrava.

 Mreža globalne dijaspore

– Osnovala sam BiHUnited organizaciju (https://bihunited.org/), čiji je cilj stvoriti mrežu naše globalne dijaspore, koja će djelovati na realizaciji pozitivnih projekata. Nedavno smo imali  prvi i fantastičan sastanak sa članovima naše dijaspore širom svijeta, koju su zainteresirani da budu regionalni lideri unutar BiHUnited. Za one koji žele da nam se pridruže, mogu se registrovati na web stranici BiHUnited.org. Ako uspijemo bar malo doprinijeti našoj zemlji kroz uvezivanje našeg ogromnog talenta širom svijeta, bit ću zadovoljna ovom godinom. Sve pored toga bit će dodatni bonus.