Čuvari tradicije: Dio priče o bosanskim kraljicama Aida Korman prezentirat će na Art Forestu u hrvatskom Nedelišću

Home » Čuvari tradicije: Dio priče o bosanskim kraljicama Aida Korman prezentirat će na Art Forestu u hrvatskom Nedelišću

Aida Korman je bh.dizajnerica koja je od početka svog rada istraživala našu historiju i tradiciju, te je prezenirala kroz kolekcije.

Nakon završenog studija modnog dizajna na Evropskom institutu za dizajn u Italiji 2000. godine sa  redizajnom sarajevske gradske nošnje iz XVIII vijeka, kolekcijom koju predstavlja na Sedmici visoke mode u Rimu, odlazi u London. Tada je radila s čuvenim Alexandrom McQueenom.

Po povratku u Italiju stječe radno iskustvo u modnim kućama “Gattinoni”, “Sorelle” “Fontana”, “Lancetti”, “Valentino” i drugim.

U Sarajevu se predstavlja 2001.  kolekcijom “Dimije 501”, te samostalnom modnom revijom od recikliranih materijala, nakon čega slijedi Mostar, Zagreb i drugi gradovi.

Početkom 2004. godine uslijedio je poziv  organizacionog odbora Sedmice visoke mode u Rimu, da prezentira kolekciju  u julu.

Kako se  više od godinu dana bavila istraživanjem  srednjevjekovne bosanske historije i bosanskih kraljica, te modi alla bosnese (na bosanski način) koja se spominje po prvi put u spisima Venecijanske republike u XIV vijeku i pronalazeći poveznicu o životu i smrti bosanske kraljice Katarine u Rimuodlučuje da se predstavi na Sedmici visoke mode kolekcijom “Ad Modum Bosniesem” (Na bosanski način op.a.) i pričom o najvoljenijoj bosanskoj kraljici Katarini.

U julu 2004. u Hadrijanovom hramu, u srcu Rima, održana je njena modna revija. Kolekcija” Ad Modum Bosniesem”, nastala kao plod detaljnog istraživanja i posjeta najzabačenijim krajevima Bosne i Hercegovine, inspirisana je životom posljednje bosanske kraljice, Katarine Kotromanić. Kraljičina životna priča predstavljena je kao zajednička priča žena Bosne i Hercegovine.

Nakon toga slijedi kolekcija “Od Kulina bana”, posvećena bosanskoj kraljici Jeleni Gruboj, prvoj ženi na bosanskom vladarskom tronu, kraljici Bosne, Srbije i Hrvatske. Početkom naredne godine prikazala je  kolekciju” Who is Slavic”, inspirisanu sevdalinkom i posvećenu Hasanaginici, koju je prezentirala na Siciliji.

Kolekciju “Elizabeta Bosanska” nastalu prije tačno deset godina prezentirala je na Danima vjenčanja u Sarajevu. I ona je plod je istraživanja. Za kolekciju posvećenu kraljici Ugarske Elizabeti Bosanskoj, kćeri bosanskog bana Stjepana istraživala je i u Mađarskoj.

Osim korijena u bh. historiji i istraživanjima  Aidin  fokus je u originalnoj izradi pri kojima kombinuje prastare tehnike ručnih zanata sa modernom tehnologijom i svjetskim trendovima. Njena vizija oslikava kulturološki identitet Balkana, njegove različitosti i varijacije, stvarajući  na taj način jedinstvenu vezu između Istoka i Zapada. Svoje modele iz ovih kolekcija prikazat će uskoro na Art Forestu u hrvatskom Nedelišću.