Jedan radni dan sa Anidom Begić: Naši konzumenti dobivaju najbolje iz prirode

Home » Jedan radni dan sa Anidom Begić: Naši konzumenti dobivaju najbolje iz prirode

Ekipa Ladies In magazina zaputila se u Bihać – kako bismo jedan radni dan proveli s Anidom Begić. Ova magistrica prehrambene tehnologije, prvo radno iskustvo stekla je u mesnoj industriji Ovako – u odjelu Kontrole kvalitete, gdje je imala priliku znanja usvajati od vrhunskih znalaca iz te struke. No, zbog privatnih okolnosti svoj životni put nastavlja u gradu na Uni i zapošljava se u mliječnoj industriji Meggle, gdje je nastavila posao u struci. Nakon pet godina rada dobiva priliku za nastavak profesionalnog rasta i postaje menadžer kvalitete. Veoma je ponosna na svoju kompaniju – koja ispunjava najviše svjetske standarde proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. A, za svoju poslovnu funkciju kaže da je ostvarenje njenih ličnih ciljeva i studentskih snova. Sretno je udata, majka je dvogodišnjeg Tarika, a slobodno vrijeme najčešće provodi s porodicom i prijateljima

 6:30

– Ustajem, lako se razbudim i nikada ne pomjeram alarm. Zaljubljenik sam u domaću bosansku kafu tako da dan počinjem u miru i tišini svog doma. Nakon jutarnjeg rituala, lagano se spremam za posao.

7:30

– Krećem na posao. S obzirom na to da mi je veoma blizu, svega desetak minuta vožnje, nemam stres zbog mogućeg kašnjenja i upadanja u gužve.

7:45

– Presvlačenje. Kako sam zaposlena u prehrambenoj industriji – postoji posebna odjeća i obuća u kojoj se posao mora obavljati, a to uključuje – bijeli mantil, zaštitnu kapu za kosu, klompe.

8:00

– Radni dan počinjem pregledom pristiglih e-mailova i odgovora na one koji zahtijevaju hitnu reakciju. Nakon pregleda mailova zajedno sa šeficom laboratorija pregledam mikrobiološke analize gotovih proizvoda kao i ostale fizičko-hemijske parametre proizvoda. Pripremam listu za organoleptički pregled gotovih proizvoda, jer sve što se prethodni dan proizvede prije puštanja na tržište proba se i ocijeni. Posebno mi je zadovoljstvo što radim u kompaniji u kojoj se zahtijeva poštivanje najviših standarda proizvodnje, tako da naši konzumenti dobivaju najbolje iz prirode proizvedeno na najsigurniji mogući način. To mi pruža profesionalnu satisfakciju – koja mi je svakodnevna motivacija za rad.

10:30

– Vrijeme je za doručak i kafu.

11:00

– Nakon doručka nastavljam s dnevnim zadacima, kao što su praćenje proizvodnje prema zahtjevima IFS standarda (International Food Standard), proučavanje i kontrola zakona i propisa iz prehrambenog sektora, ovjera deklaracija proizvoda… Posao menadžera kvalitete je specifičan i svaki radni dan je nepredvidiv i drugačiji. Upravo je to ono što me najviše veseli – kombinacija redovnih aktivnosti i izazova na koje uspješno odgovara odjel kvalitete i cijeli naš tim. Naša misija je svakodnevno ispunjavati sljedeće ciljeve – proizvoditi super ukusne proizvode vrhunske kvalitete i odgovarati na potrebe domaćeg, ali i stranih tržišta. Poznato je da u našim proizvodima uživaju i u Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Srbiji i u EU zemljama – Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rumuniji i Švedskoj.

15:50

– Pred kraj radnog dana provjeravam je li sve prioritetno završeno.

16:30

– Dolazak kući, a onda slijede najslađi trenuci posvećeni mom sinu. S obzirom na to da je mali (2,5 godine) zna biti i iscrpljujuće naročito nakon napornog radnog dana, ali trudim se nadoknaditi sve ono što sam propustila dok sam bila na poslu.

20:00

– Vrijeme koje je posvećeno za mog supruga. Šetnja je naš ritual, ako ima neko da nam pričuva sina.

21:00

– Završavanje kućanskih obaveza, ponekad stignem pogledati neku dobru emisiju ili kviz, pregledati portale ili društvene mreže. Moram dodati i to da većina mojih dobrih prijatelja živi u Sarajevu, tako da su druženja s njima, nažalost, uglavnom svedena na minimum (jednom u nekoliko mjeseci).

 

23:00

 

– Dan privodim kraju. Razmišljam o obavezama koje me čekaju naredni dan i pripremam se za spavanje. Znam koliko je san važan, zato i nastojim u ovo vrijeme već biti u krevetu.