Ljetni make over enterijera – boja lavande

Home » Ljetni make over enterijera – boja lavande

„Budite odvažni, kreativni, moderni i dozvolite svojoj mašti da se zaigra, a razumu da vlada“

Piše: Elma Rahmanović dipl. ing. arh; “Biro 387” Sarajevo

Ljekovita biljka lavanda budi brojne uspomene i vodi nas u šetnju Mediteranom. No, njena boja nije rezervirana samo za ovu biljku. Ovu nijansu primjenjujemo i u enterijeru. Naročito za dekoraciju ili kao detalje u kombinaciji s drugim predmetima u zlatnoj boji, dok će u kombinaciji s jarkim bojama svakoj prostoriji dati dodatnu živost i dramatičnost. Ovi opuštajući tonovi sjajno će se snaći u svakoj prostoriji u stanu.

U kupatilo dodajte zdjelicu sa svježom lavandom, u dnevnom boravku obucite vašu sofu u ljubičastu boju ili joj dodajte nekoliko dekorativnih jastučića, a u kuhinju ju dodajte u vidu nekoliko teglica za skladištenje namirnica. Ako ste dovoljno hrabri i neke zidove možete obojiti u tu nježnu nijansu lavande, ili okačiti paravane u kombinaciji s prozračnim tankim bijelim zavjesama. Kao dekoracija mogu poslužiti i posteljine s printom lavande ili lagani ljubičasti prekrivač.

Boja lavande, dakle svijetlo ljubičasta prepoznata je kao hladna boja, znak je kreativnosti i unutarnje duhovne snage, toliko da se smatra bojom koja potiče intuiciju, kreativnost i razmišljanje.

Iz tih razloga ona postaje prikladna boja za okruženja namijenjena opuštanju i meditaciji, učinkovita protiv stresa, ova boja pomaže u opuštanju živaca i ublažavanju napetosti. Dakle, idealna je za zid u spavaćoj sobi, dječijoj sobi ili čak u kuhinji.

Jedna je od najčešće korištenih boja u prostoru za spavanje, posebno onima koji silno žele otrgnuti se od klasične bijele boje i isprobati alternativna rješenja.

U projektu obnove spavaće sobe, spajanje lavande s drugim prigušenim nijansama pomaže sobu učiniti ugodnijom. Dobro se slaže sa svim tonovima sive i bijelom bojom. Isto tako nećete pogriješiti ako joj pridružite i neke bež, zlatne, srebrene, crne, pa čak i žute tonove i nijanse.

Također je vrlo prikladna za dječiju sobu jer potiče odmor, kreativnost i intuiciju. Izvrsna kombinacija s parketom u svijetloj boji drveta kao i sa  ostalim bijelim ili sivim zidovima u sobi, idealna kao prostor za spavanje pogodan za odmor i spokoj djeteta.

Zanimljiva i kao boja koju možete imati na perivim tapetama s teksturama s uzorcima, veselim slikama životinja, drveća i cvijeća.

Također, ideja bi mogla biti upotreba boje lavande za bojenje starog namještaja, ormara i zidnih jedinica, dajući novi život i potpuno drugačiji izgled.

Ako želite stvoriti kupatilo u stilu shabby chic, lavanda je jedna od najprikladnijih boja, pogotovo ako se kombinira s namještajem od prirodnog materijala kao što je drvo. Tekstura drveta i topli tonovi mogu još više povećati efekat boje lavande, a s njim i vaš doživljaj prirode.

Nemojte oklijevati pri odabiru i tamnijih tonova ljubičaste boje. Ljubičasta u svojim najtamnijim tonovima je bogata, dramatična, i sofisticirana. Vezuje se za luksuz i kreativnost.

Unatoč lakoći, previše ljubičaste boje može uroniti osobu u stanje depresije, stoga bi trebala postojati mjera u svemu, u ovom slučaju boje će djelovati pozitivno, a okolna atmosfera će podići vaše raspoloženje. Budite odvažni, kreativni, moderni i dozvolite svojoj mašti da se zaigra, a razumu da vlada. Ukoliko ipak imate dileme oko uređenja vašeg prostora, a manjka vam smjelosti i mašte, uvijek se možete konsultirati s našim projektantima. Dopustite da i vaš dom učinimo luksuznim, maštovitim, modernim i odvažnim. Upotrebom pastelnih nijansi boje lavande učinit ćemo da se u vašem enterijeru osjećate kao u nezaboravnim poljima lavande prelijepe Provance.