Testirali smo: Kako peglati lakše i uživati više!

Home » Testirali smo: Kako peglati lakše i uživati više!

Uz parnu stanicu Philips PerfectCare serije 8000 štedimo 40% našeg vremena u odnosu na tradicionalnu peglu

Uživati više u životu, jer imamo više vremena. Pusta mašta za većinu modernih roditelja koji tokom radne sedmice nastoje završiti sve planirane obaveze: ostvariti zacrtane poslovne planove na vrijeme, voditi računa o školskim obavezama djece, stići odvesti ih na sve treninge i vannastavne aktivnosti, a usput ne zaboraviti malo pažnje i ljubavi pokloniti i kućnom ljubimcu. I dok jedino utočište od užurbane svakodnevice, u kojoj smo zatrpani sa hiljadu obaveza, prepoznajemo u vikendu, realnost nas često podsjeti da nam ta dva dana, kada bismo ustvari trebali odmarati i vrijeme posvetiti sebi i svojim najdražima, trebamo “potrošiti” na pospremanje kuće, pranje veša i peglanje.

Dobra stvar je što to ne mora biti tako, jer postoje uređaji koji nam olakšavaju uobičajene kućanske poslove, kao što je peglanje, a garantuju sjajne rezultate ali i uštedu vremena. Zahvaljujući brojnim funkcionalnim benefitima, u odnosu na tradicionalne pegle, parna stanica je uređaj koji osigurava pravu revoluciju u peglanju.

Testirala sam novu parnu stanicu Philips PerfectCare serije 8000 i mogu reći da je „must have“ modernog doma i porodice, jer peglanje garderobe svih ukućana, od džinsa do svile, postaje brzo, lako i efektno. Možda će vas za početak oduševiti informacija da, zahvaljujući svim karakteristikama koje ova parna stanica ima u odnosu na tradicionalne uređaje, peglanje je efikasnije ali i brže do 40%, što znači veliku uštedu vremena. Na dvije do četiri mašine veša, koliko je prosjek pranja vikendom, sigurno je da vrijeme koje ste uštedjeli možete provesti drugačije. Ja bar jesam, ali prvo da vas upoznam sa ovim uređajem detaljnije.

Posebnost ove parne stanice je u činjenici da je dizajnirana da sve odjevne predmete pegla vrlo jednostavno, gdje prelazimo sa jednog komada garderobe na drugi bez prethodnog podešavanja temperature vrsti tkanine. Dakle, sa pamuka možemo slobodno odmah nastaviti na svilu, lan, viskozu, svejedno. Idealno kada imamo više opranih mašina veša, zar ne?! A idealno ako ste i početnik u peglanju, kao i svaki prosječni bh. tata. Kao odlučna žena koja po svaku cijenu peglanje ubuduće želi dijeliti sa partnerom, moram se pohvaliti da je suprug vrlo brzo „savladao“ pola mašine.

Dobro za početak, ali naredni vikend idemo dalje. No, da se vratim performansama. Naime, za razliku od tradicionalne pegle, kod koje uvijek moramo podešavati temperaturu vrsti tkanine, odnosno sastavu, sa ovim uređajem, zahvaljujući tehnologiji OptimalTemp ne moramo misliti o redoslijedu peglanja niti o prilagođavanju temperature, jer automatski je podešena na optimalnu temperaturu za sve tkanine koje se mogu peglati. Poseban benefit je u činjenici da je upravo zahvaljujući ovoj naprednoj tehnologiji tkaninu nemoguće progorjeti, čak i ako peglu zaboravimo na odjevnom predmetu, što se u žurbi može desiti svakome. Stopalo pegle ima šestoslojni premaz s naprednim slojem titanija što osigurava da ona nježno klizi tkaninom, a i mrske sjajne mrlje sa ovom parnom stanicom definitivno su stvar prošlosti.

Osim, da se tako izrazim, tradicionalno, odnosno horizonalno na stolu, sa parnom stanicom Philips PerfectCare serije 8000, možete peglati i vertikalno. Parna stanica će prepoznati vaše pokrete u svim smjerovima, i usmjeriti mlaz pare tamo gdje treba, dok količina pare koju uređaj ispušta ovisi od brzine peglanja, za šta je zaslužna Speed mode funkcija. Kao da razmišlja umjesto nas. Automatskim ispuštanjem pare probajte ispeglati haljine, jakne, sakoe, košulje, pantalone, suknje… Uočit ćete kako i vrlo zgužvana garderoba, prodiranjem snažne pare duboko u tkaninu, postaje „ravna i zategnuta“ i to iz prve. Nabori doslovno nestaju odmah, a super je što vas ruka sigurno neće zaboljeti jer zaista ova pegla je „ultra lagana“. Za roditelje koji uvijek brinu o zdravlju djece važno je što osim funkcije peglanja, ona osvježava i dezinfikuje garderobu, uništavajući sve bakterije i alergene.

Ako se zapitate koliko dugo ćete moći tako peglati, ne morate brinuti jer kapacitet spremnika za vodu od 1800 ml osigurava da vam tokom peglanja pare neće tek tako ponestati. Ukoliko se to i dogodi dobit ćete upozorenje na nisku razinu vode, dok, za razliku od tradicionale pegle koja nema odvojen spremnik te uvijek morate prekinuti peglanje da biste nasuli vodu, ovdje spremnik možete brzo napuniti i usred peglanja.  Kako novog saveznika za savršeno lako i učinkovito peglanje treba paziti, vodite računa o nakupljanju kamenca. Iako zahvaljujući sistemu za čišćenje kamenca, ova pametna parna stanica kamenac prikuplja neprekidno, indikatorska lampica i zvučni signal će vam javiti kada je vrijeme za čišćenje. Da bi to bilo što rjeđe, najbolje je da u spremnik sipate vodu iz česme i demineraliziranu vodu u omjeru 50:50.

Ovo vrlo zanimljivo testiranje dovelo me je do zaključka kako „uobičajena sesija peglanja vikendom“ od dva sata u prosjeku po mašini, može biti znatno kraća, ali i mnogo efikasnija i zanimljivija. Posebno kada uključite i ostale ukućane, koji oduševljeni performansama, peglanje dožive kao zabavu. Još kada tome dodam da sam nakon „pametnog peglanja“ pametno iskoristila i svoje slobodno vrijeme, vjerujem kako sam vam uspjela predočiti benefite posjedovanja i korištenja ovog sjajnog uređaja.

PR: Ladiesin.ba