Savršeni dvojac za naše zdravlje: Kako udruženo djeluju cimet i med?

Naučnici potvrđuju da je med veoma efikasan u liječenju mnogih bolesti, a u kombinaciji s cimetom, postaje smrtonosno oružje protiv virusa, visokog holesterola i šećera, te drugih neprijatelja našeg zdravlja. Možda zvuči nevjerovatno, ali mješavina meda i cimeta zaista liječi skoro sve bolesti. A što je najbolje, ove relativno jeftine namirnice možete da nabavite u svim većim radnjama.

Srčane bolesti

Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Namažite je na hljeb umjesto marmelade i jedite to redovno za doručak. Ovo će smanjiti nivo holesterola u arterijama i spriječiti srčani udar.

Artritis

U čaši vruće vode promiješajte dvije velike kašike meda i jednu kašičicu cimeta u prahu. Popijte to ujutro i uveče. Kod redovnog konzumiranja može pomoći izliječenju čak i hroničnog artritisa.

Infekcije žučne kese

U čaši mlake vode promiješajte dvije velike kašike cimeta u prahu i jednu kašičicu meda. Pijte to svaki dan. Ovo će uništiti mikrobe u žučnoj kesi.

Holesterol

Promiješajte dvije velike kašike meda i tri kašičice cimeta u velikoj čaši čaja. Kada to popijete, nivo holesterola će se sniziti za 10 posto u roku od dva sata.

Prehlada

Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku kašiku meda sa jednom četvrtinom kašike cimeta. Uzimajte to tri dana zaredom. Ovo će riješiti prehladu, hronični kašalj i začepljenje sinusa.

Bol u želucu

Med u kombinaciji s cimetom izliječit će bol u želucu. Uzimajte to redovno da biste iskorijenili čir na želucu, piše elle.hr

Imuni sistem

Dnevno uzimanje meda i cimeta u prahu osnažuje imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa.