Kućna svjetla po mjeri vaših očiju

Dobra ili loša rasvjeta može utjecati i na raspoloženje ukućana

Piše: Elma Rahmanović, dipl. ing. arh.

“Biro 387” Sarajevo

Pravilno postavljena rasvjeta izuzetno je bitan element enterijera. Trebalo bi uvijek s posebnom pažnjom birati poziciju lampe, lustera ili nekog drugog rasvjetnog tijela, jer se često dešava da uđete u prostor koji je toliko osvijetljen da vam to smeta, ili, ipak, ne postoji dovoljno rasvjete, pa nije moguće čitati. Dobra ili loša rasvjeta u kući mogu itekako utjecati i na raspoloženje ukućana. Previše mračni prostori, ili čak previše osvijetljeni mogu prouzrokovati glavobolju, bol u očima i osjećaj umora.

Organizacija osvjetljenja

Kako je moguće izbjeći ove probleme, kako organizirati osvjetljenje na najbolji način? Kao prvo, najbitnija je pozicija struje i utičnica. Osvjetljenje je najbolje planirati kada se radi renoviranje prostora ili u toku razvoja projektne dokumentacije novog objekta, jer je tada moguće odrediti tačnu potrebnu količinu svjetlosti za svaki dio prostora. Problem se javlja kada ulazite u gotov stan ili kuću, gdje nema dovoljno pravilno raspoređenih utičnica. Potrebno je dobro osmotriti prostor i odrediti u kojim dijelovima pripada prirodno svjetlo, a koje zone su mračnije. U dnevnim zonama, tj. dnevnoj sobi, kuhinji, trpezariji i radnoj sobi je potrebno malo jače svjetlo, koje omogućava aktivnosti vezane za napomenute prostorije, ali ujedno i prigušena svjetla u momentima opuštanja u dnevnoj sobi ili, recimo, tokom večere. Stoga je dobro planirati prekidače za različite tipove svjetiljki, koje mogu biti vidljive u vidu visećih lustera, visilica zanimljivih formi ili skrivenih, ugradnih lampi.

S druge strane, noćne zone zahtijevaju prigušena, mekana svjetla, gdje je možda najbolje postaviti dimer prekidače, s gradacijama od najjačeg do najslabijeg svjetla. Uglavnom se u ovakvim zonama koriste plafonske viseće lampe, recimo, u vidu abažura ili ugradne svjetiljke na spuštenim plafonima.

U kupatilima je poželjno koristiti dva tipa rasvjete – direktnog i jačeg intenziteta potrebnog za šminkanje, brijanje i slično, te drugo uopšteno, malo slabije pri korištenju tuša, lavaboa ili sanitarija. Radi zaštite od vode, u kupatilima bi trebalo birati rasvjetu s IP oznakom i to uglavnom LED vrste.

U radnim zonama je potrebno koristiti rasvjetu jačeg intenziteta, koja ujedno ne zamara vid prilikom čitanja ili pisanja, ali je poželjno ubaciti i alternativno, prigušenije svjetlo u momentima rada za kompjuterom, ili, jednostavno, odmora.

Što se tiče hodnika, ne bi trebalo koristiti rasvjetu jakog intenziteta. Ako u kući žive djeca ili starije osobe, u ovakvim prostorima bi čak bilo poželjno koristiti slabija ugradna svjetla u donjim dijelovima zida ili lampice koje se mogu uključiti u utičnice, jer im je tako lakše da stignu do kupatila ili kuhinje u sred noći.

 Vrste sijalica

Da biste osim rasporeda utičnica mogli da birate i vrstu osvjetljenja, tj. sijalica, bitno je da znate osnovne razlike. Osim sunčeve svjetlosti, naše tijelo je uglavnom izloženo svjetlosti normalnih (inkadescentnih), fluo, halogenih i LED sijalica. Obične sijalice daju svjetlost iz žuto narandžastog spektra, osvjetljavaju dobro i malo koštaju, ali su izuzetno neefikasne, jer je 90% njihove energije zapravo emitiranje toplote. Zbog toga imaju kratki rok trajanja. Za razliku od njih, fluorescentne lampe su trajnije i štedljive, ali im je potrebno neko vrijeme da se zagriju. Proizvode manju potrošnju energije, dok njihovo “neprirodno” svjetlo i treperenje često izazivaju hiperaktivnost, stres i zamor očiju. Velika mana je što u sebi sadrže živu, koja može biti izuzetno opasna u slučaju lomljenja sijalice. Halogene sijalice su izuzetno popularne, pristupačnih cijena, ali i one ispuštaju veliku količinu toplote, do 70 %. LED sijalice (Light-Emitting-Diodelamps) su energetski efikasne, jer preko 80% utrošene energije pretvaraju u svjetlost. Zbog toga su izuzetno trajne, ali su dosta skuplje od ostalih vrsta sijalica. Cijena se opravdava dugotrajnošću, što je svakako opravdano i poželjno.

Sve u svemu pratite savjete, koristite se dostupnim informacijama na ambalaži sijalica kako biste svoj prostor osvijetlili optimalno, ali prije svega postigli efekat ugodnog i zdravog  boravka u prostorijama. Vaše oči bit će vam zahvalne!