Marina Roić: Traganje za novim pričama i ljudima probudi detektiva u vama

Home » Marina Roić: Traganje za novim pričama i ljudima probudi detektiva u vama

 “Lijepo je biti dio redakcije magazina Nova IN, jer promoviramo ljepote Bosne i Hercegovine, vrijedne ljude, običaje i duh bh. čovjeka, modu, turizam, uspješne manufakture, svijet poznatih, pa sve do kulinarstva – koje izaziva posebnu pažnju naših gledatelja”

Marina Roić o novinarstvu kao profesiji nikada nije razmišljala. U osnovnoj i srednjoj školi maštala je o studiju turizma, kojeg, u vrijeme kada je upisivala fakultet, nije bilo u našoj zemlji. Jedina opcija za studij turizma – bio je odlazak u Opatiju ili Dubrovnik, što je tada, kako ona kaže, bilo nemoguće.

Foto: Edvin Kalić

 Više od 1000 priča

Dinamika posla i brojne mogućnosti zadržale su je u novinarskoj profesiji, u kojoj je aktivna već 11 godina. Danas je uposlenica Nove BH i istinski uživa u ovom poslu.

– Raditi na Novoj BH i biti dio tima emisije Nova In, zaista su pravi izazov i avantura. Traganjem za novim zanimljivim pričama i ljudima probudi detektiva u vama. Ako zaista volite ovaj posao ne predstavlja vam problem biti na poslu ili na terenu i više od predviđenog radnog vremena, putovati satima kako biste snimili neku zanimljivu priču. Ima dana kad dođete kući i samo prespavate.

Svaki radni dan počinje jutarnjim kolegijem, potom se vrše pripreme i montiraju snimljene priče za emisiju, odlazi na terenska snimanja, te se planiraju snimanja i zadaci za naredni dan i sljedeću emisiju.

– Lijepo je biti dio redakcije magazina Nova IN, jer promoviramo ljepote Bosne i Hercegovine, vrijedne ljude, običaje i duh bh. čovjeka, modu, turizam, uspješne manufakture, svijet poznatih, pa sve do kulinarstva koje izaziva posebnu pažnju naših gledatelja. Ozbiljno se pristupa svim programskim zadacima, od ideje do realizacije, a uz to sve imam mogućnost da ispoljim svoju kreativnost i ideje kroz svaku priču koju pripremam. Na kraju, kada se radni dan privede kraju, obično završi poslijepodnevnom kafom s kolegama iz redakcije.

Iza nje je više od 1000 urađenih priča. Svaka je bila drugačija, posebna, zahtjevna i izazovna na svoj način. Mnoge od njih stavile su je na promišljanje, kroz dosta njih je mnogo toga naučila i spoznala nešto novo.

– Čar ovog posla je što imate priliku često da putujete i odete na mjesta koja nisu baš toliko pristupačna drugim ljudima. Prilikom putovanja u Crnu Goru dobili smo priliku zaviriti i prošetati iza zidina Svetog Stefana i osjetiti dašak glamura i luksuza u kojem uživaju privilegirani, ali i svjetske zvijezde. Što se tiče intervjua sa poznatim osobama, lakše bi mi bilo reći sa kim nisam imala priliku da razgovaram (smijeh). Najčešće su to bile domaće i regionalne zvijezde. Zauvijek ću pamtiti moj prvi intervju sa Zdravkom Čolićem, idolom mog djetinjstva, nakon samo četiri mjeseca rada na televiziji. To je ujedno bio i moj prvi intervju sa nekom velikom regionalnom zvijezdom. Intervjuirala sam ga pred njegov koncert u zeničkoj Areni. Oduševio me je svojom jednostavnošću, pristupačnošću i prije svega, veliki je džentlmen i gospodin. Volim njegove pjesme i često kažem, Čola je izvođač na čiji bih koncert mogla ići jednom mjesečno – kaže Marina, ističući da je novinarstvo posao gdje nema radnog vremena.

– Voljela bih reći da posao nikada ne nosim kući. Kada se završe sve redakcijske i terenske obaveze, i kad dođem kući često završavam neke stvari vezane za posao. Telefon i mail su dostupni 24 sata svih sedam dana u sedmici. Koliko god se trudila da se odmaknem od posla, kada napustim zgradu televizije, uvijek postoji ono nešto što ne može čekati naredni dan, nego se mora rješavati odmah. To su najčešće dogovaranja snimanja, traženje novih priča za emisije.

 Duge šetnje

Zbog prirode posla, svakodnevno je u komunikaciji i kontaktu s ljudima, tempo joj je dinamičan, konstantno je u mašini, te nema mnogo vremena posvetiti se sebi…

– Slobodno vrijeme volim iskoristiti da se, prije svega, naspavam i odmorim, jer samo tako mogu da funkcioniram i da dam svoj maksimum na poslu. Zbog poslovnih obaveza porodica zna da bude zapostavljena, pa slobodne trenutke iskoristim da provedem u društvu najmilijih. Duge šetnje me itekako opuštaju. Jedva sam čekala proljeće i ljepše vrijeme kako bih konačno uživala u njima – kaže Marina na kraju našeg razgovora.