Boja hrane je važna

Činjenica da se treba u prehranu uvrstiti raznovrsno voće i povrće kako bi iz nje izvukli sve sastojke potrebne zdravlju je nepobitna i dobro znana svima. Međutim, manje je poznata činjenica da je bitno i koje boje je voće odnosno povrće koje jedete i kako ga kombinirate

Nutricionisti preporučuju da se dnevno jede barem pet obroka različitog voća i povrća, te je pri tom bitno pripaziti i na njihovu boju. Voće i povrće sadrži fitonutrijente, odnosno tvari koje pomažu pri kontroliranju pretilosti, tumora i srčanih oboljenja. Stoga je i bitno da ih konzumirate raznovrsno, a kategorizacija po bojama vam može dodatno pomoći da učinite svoj obrok privlačnijim i zdravijim. Tako su te namirnice svrstane u pet osnovnih grupa određenih po bojama.

Plava / ljubičasta

Ova boja je zaslužna za snižavanje mogućnosti oboljenja od nekih tumora te pomaže pri očuvanju zdravlja urinarnog trakta i omogućava bolju memoriju.

Voće

Kupine, borovnice, crni ribiz, suhe šljive, ljubičaste smokve, ljubičasto grožđe, šljive i grožđice.

Povrće

Ljubičaste šparoge, ljubičasti kupus, patlidžan, ljubičasta belgijska endivija, ljubičaste paprike, ljubičasti krompir

Zelena

Bogat izvor željeza, vitamina (A, C, B2) i minerala (Ca, Mg, P i K) i vlakana je zeleno povrće. Pospješuje rad srca, prevencija je tumorima i može ga se jesti u većim količinama jer ne deblja.

Voće

Avokado, zelene jabuke, zeleno grožđe, zelene kruške, kivi, limeta

Povrće:

Artičoke, šparoge, brokula, prokulice, kineski kupus, grašak, kelj, celer, krastavci, endivija, sve zeleno lisnato povrće, poriluk, zelena salata, zelene paprike, zelene mahune, zeleni luk, špinat, blitva, tikvica

Bijela

Zdravi rad srca, prevencija tumora i održavanje zdrave razine kolesterola u krvi su benefiti povrća i voća u bijeloj nijansi.

Voće:

Banane, smeđe kruške, bijele nektarine, bijele breskve,

Povrće

Karfiol, bijeli luk, đumbir, čičoka (jeruzalemska artičoka), keleraba (koraba), luk, korijen peršuna, krompir, ljutika, repa, bijeli kukuruz, piše She.hr

Žuta / narandžasta

Namirnice ovih boja bogate su ugljikohidratima, vitaminom C, ali i betakarotenom koji je zaslužan za proizvodnju vitamina A. Pomoću njih se brzo vraća energija nakon sportskih aktivnosti ili pri umoru nastalim tokom toplih dana te su idealne za očuvanje zdravog vida i pospješuju imunitet.