Check lista za poslovni put

Home » Check lista za poslovni put
Kada idete na poslovni put najvažnije je umanjiti sav dodatan stres, jer je dovoljno prisutan zbog ishoda važnog sastanka ili prezentacije. No, sigurni smo da je jedna od stvari koja ga uzrokuje i pakiranje

Cilj je ponijeti što manje stvari, a opet ne zaboraviti ništa važno. Donosimo vam check listu stvari koje trebate ponijeti na službeni put:

1. Vizitke

– Bez obzira koliko ovo u doba interneta staromodno zvučalo, nemojte dopustiti da se osramotite kada ih vaši kolege na sastanku ili konferenciji počnu vaditi i razmjenjivati. Kako bi ovo imalo smisla, te vaše posjetnice ne bi završile gurnute u neki džep i nikad pogledane, naš je savjet da pred osobom kojoj ju dajete na posjetnicu napišete datum i događaj na kojem ste se susreli. Tako će ova poslovna gesta ostati zapamćena.

2. Olovku i papir

– Još jedna od staromodnih stvari u doba mobitela i tableta koja uvijek dobro dođe ukoliko morate ili želite zapisati nešto. Posebno ako se radi o seminaru ili edukaciji.

3. Mobitel i laptop

– Dvije stvari bez koje poslovni čovjek u današnje vrijeme ne može funkcionirati. Za njih smo sigurni da ih nećete zaboraviti ponijeti na poslovni put. Samo se potrudite da ih noć prije napunite jer nikad ne znate kad ćete do sljedeće utičnice.

4. Punjači, punjači

– Često nam se dogodi da ih zaboravimo staviti u torbu ili čak i na popis za pakiranje. Danas smo sretni ako nam baterija mobitela ili laptopa izdrži cijeli dan (iako priznajte da se ne sjećate kad se to zadnji puta dogodilo), stoga ni bez njih ne možemo više na put, čak ni jednodnevni. Dobra vijest je da sada već lako možete nabaviti i bežične punjače koji ne zahtijevaju blizinu struje, barem za prvu ruku.

5. USB

– Sigurni smo da ste sve važne dokumente i prezentacije uredno pospremili na laptop, no vjerujemo i da ste se bezbroj puta našli u situaciji kad nečiji ili Vaš laptop baš pred punom dvoranom zašteka, a Vi ne znate kako se izvući i od straha početi. Savjetujemo vam da kopije svih važnih dokumenata pohranite i na jedan USB radi sigurnosti. USB stvarno ne zauzima mnogo mjesta u torbi ili koferu kojeg nosite na službeni puta, a može vam umanjiti stres.

6. Kreditna kartica

– Svakako je bolje ponijeti karticu nego veliku količinu novca (za smještaj, gorivo, karte, večere, itd.), posebno ako idete u neku nepoznatu ili manje sigurnu zemlju. Također, nikad ne znate koje nepredviđene situacije i troškove možete imati. Svaki poslovni čovjek zna da smanjenje rizika vodi ka uspjehu.

7. Odjeća i obuća

– Kako ne biste nosili previše odjeće, potrebno je pomno isplanirati ovaj dio. Prvi savjet – pogledajte vremensku prognozu. No, uvijek ponesite i jedan „suprotni“ komad odjeće. Ukoliko su za mjesto službenog puta najavili vrućine, svakako ponesite kardigan, vesticu ili lagani sako dugih rukava. Vrijedi i obrnuto. Zatim pokušajte saznati kakve vas sve aktivnosti tamo očekuju – možda večere ili neformalna druženja. Tek tada otvorite ormar i krenite u pakiranje. Naš je savjet da odaberete nekoliko glavnih komada neutralnih boja, crne, sive ili bež hlače, suknja i sako, a zatim za svaku prigodu Vašeg poslovnog puta odaberete preostali outfit. Primjer – na crnu suknju možete odjenuti klasičnu košulju i ravne cipele za poslovni look, dok će majica sa izrezom na leđima i štikle toj istoj suknji dati večernji štih. Možda će zvučati smiješno, ali ponesite dvoje gaćica po danu, dovoljan broj čarapa, ali i najmanje jedne rezervne, pogotovo ako se radi o najlonkama.

8. Higijena

– Čak i ako idete jednodnevni poslovni put dezodorans, četkica i pasta za zube, te (vlažne) maramice neizostavan su dio Vaše higijenske torbice. Njen se sadržaj proširuje ukoliko se radi o više dana. Na poslovnom putu morate izgledati uredno, stoga nikako nemojte krenuti bez brijača (ili aparata za brijanje), bili muško ili žensko. Također, znak poštovanja prema onima s kojima se sastajete je i čista kosa i uredna frizura, kao i čista i ispeglana odjeća. Šampon i učvršćivač za kosu su neophodni, no kako ne biste nosili previše stvari, raspitajte se ima li u vašem hotelu ili sobi fen i pegla. Znamo da imate i omiljeni gel za tuširanje, no možda biste trebali razmisliti o 2u1 proizvodima (za tijelo i kosu) ili pak mini pakiranjima koje možete naći u svim većim drogerijama. Ženama savjetujemo da uvijek sa sobom nose i opremu za one dane u mjesecu jer, iako kalendar možda pokazuje drugačije, putovanje, promjena vremenske zone ili klime može utjecati na promjene u Vašem organizmu.

Žvakaće gume ili mint bombončići

– Koliko ste se puta našli u situaciji da imate morate (ili konačno imate priliku) razgovarati sa važnom osobom, no upravo ste pojeli sendvič ili popili kavu, a slavine, četkice i paste za zube ni na vidiku. Kako vam ova situacija ne bi narušila samopouzdanje, uvijek je dobro iz sebe imati neki osvježivač daha.

10. Dokumenti

– I naravno, bez dokumenata nigdje. Pri izlasku iz kuće provjerite još jednom imate li putovnicu, avionsku ili autobusnu kartu, rezervaciju hotela i sve one dokumente bez kojih ne možete ni krenuti na službeni put. Naš je savjet da imate posebnu torbicu ili novčanik u koji ćete ih staviti te koji ćete u svakom trenutku imati uz sebe. (http://bizzz.hr)