Soba za bebu

Home » Soba za bebu

Jedna od najvećih radosti koja slijedi nakon saznanja da ste u drugom stanju jeste ona koja se tiče planiranja, smišljanja, pregledavanja i beskrajnog uživanja u ljepotama svega dječijeg i minijaturnog

Piše: Elma Rahmanović, dipl. ing. arh. “Biro 387” Sarajevo

Sigurno ste vremenom osjetili kako raste uzbuđenje i kako svaka stvar koju uzmete u ruke i koju izaberete za vaše novorođenče izaziva u vama još veće nestrpljenje. Imati sobu samo za bebu danas je najčešće luksuz, a ukoliko imate tu mogućnost, vaše opcije su beskrajne. Ipak, u prvoj godini života bebi i ne treba posebna soba, tako da je krevetac koji stane u glavnu spavaću sobu, gdje su i roditelji, sasvim dovoljna opcija.

Funkcionalnost, sigurnost i udobnost

Osnovna stavka na koju treba da pazite jeste da krevetac ne bude blizu radijatora niti na propuhu, kao i da pronađete odgovarajuće mjesto za skladištenje ogromne količine potrepština za bebe: odjeću, pelene, gaze, kremice, vlažne maramice… Osim toga, ne zaboravite da soba treba da bude šarena i vesela. Plišane igračke su neizostavan dio, a tu možemo dodati i slike, natpise, table i svašta drugo šta će sobu učiniti pravim dječijim kutkom. Kreveti za bebe znaju biti raznih oblika, a ono o čemu treba da razmišljate prilikom odabira su funkcionalnost, sigurnost i udobnost. Naravno, ogromna ponuda omogućava da u osnovne karakteristike ubacite i izgled, tako da je veoma lako pronaći objedinjenost funkcionalnosti i ljepote.

Ipak, ako ćemo posmatrati stvari s realnog aspekta, bebi je dizajn potpuno irelevantan, tako da možete od rođaka ili prijatelja uzeti već korišten krevetac u koji ćete ubaciti dobar madrac. Bebe rastu veoma brzo, tako da je najbolji odabir krevetića onaj s podnicom koju možete dizati ili spuštati. Tako, dok je beba još mala, podnica može biti gore, a kada poraste i kada se krene penjati preko ograde, podnicu spustite. Odlična ideja je uvijek i dječiji krevetac s ladicom u dnu – ona je idealno rješenje za odlaganje brojnih bebinih stvari.

Bilo da birate namještaj, dodatke u vidu jastučića, pokrivača i igračaka, ili odjeću za svoju bebu, uvijek vodite računa o materijalu koji kupujete. To treba da bude prirodni materijal, pa se tako okrenite pamuku u odjeći, a drvetu u namještaju.

Nakon što odaberete ključne komade namještaja, one bez kojih soba ze bebe nema smisla, posvetite se uređenju i detaljima. Birajte namještaj u neutralnijim bojama, ili barem da sve bude u istom tonalitetu, a potom se okrenite odabiru boje zidova. To će dati najsnažniji pečat i učinit će da kompletna prostorija ostavlja potpuno drugačiji osjećaj.

Tople boje za sve bebe

Većinom se porodice odlučuju za ono klasično pravilo koje kaže – roza za djevojčice, plava za dječake. Ipak, nemojte da vam ovo bude pravilo. Postoji toliko lijepih i prijatnih boja, koje čak nemaju ni veze sa spolom djeteta, a koje bi se savršeno uklopile u sobu za bebe. Jedan od primjera su nježno zelena i nježno žuta boja, koje će donijeti toplotu svakoj prostoriji u kojoj se nalaze.

Ukoliko vam odabir boja ne polazi od ruke, probajte s tapetama koje možete pronaći u raznim varijantama i dezenima – od onih s motivima iz crtanih filmova i igrica, do onih s tufnicama, prugicama i cvjetićima.

Nakon što završite sa zidovima, pređite na dodatke. To mogu biti zanimljive i udobne fotelje u kojima ćete odmarati i dojiti, igračke, stikeri za zidove, lampice, zavjese s motivima, igračke za uspavljivanje, slatki jastučići i prekrivači.

Bright baby room with white furniture, grey carpet on the floor and golden painting on the empty wall, real photo

Kako god da odlučite, morate da obratite pažnju na neke osnovne stvari. Najvažnije je da soba, odnosno prostor u kojem beba boravi bude sunčan i da ima mogućnost dobrog provjetravanja, jer je kvalitet vazduha veoma važan. U zimskim mjesecima prostor treba da se grije, ali i da se provjetrava.

Dizajn i lijepo uređena soba za bebu i roditeljima omogućava dodatno uživanje u najljepšim trenucima dolaskom tog malog slatkog paketića.