Maj je ljekovit

Home » Maj je ljekovit

„Sva ta energija rađanja koja pršti, sva ta cvjetanja i pjevanja! Iako je uvriježeno mišljenje da je april vjesnik proljeća, ja se s tim nikako ne bih složila. Prevrtljiv je nekakav, taj april, a prevrtljivost prezirem i malo je se bojim. Prije bih rekla da je april zapravo maj naručen s AliExpressa“

Piše: Najra Krvavac

Silno volim maj. Kada bi postojala neka top lista mjeseci, peti u godini bih definitivno kandidirala za najbolji. Nekako se namjestilo tako, a statistiku vodim dugo i pažljivo pa znam, da mi se baš u maju događaju neke lijepe, važne i velike stvari.

Recimo, svojim najuspješnijim majem držim onaj kad sam rodila Vladu, tome su evo 23 pune godine. Iako je bio planiran kao aprilski paket, tvrdoglavo je desetak dana odbijao da napusti prostoriju. Kao dobar stanodavac pristala sam da mu produžim rok za iseljenje, ali je s prvim danima maja ipak morao izaći. Danas kada razgovaramo o tome, zapravo više je to monolog u kojem ja njemu objašnjavam kako je to iseljavanje dugo trajalo, on ima običaj reći da cijeli život misli kako sam ja njega počela rađati ’97., a rodila ’99. Tako vam je to s nezahvalnim stanoprimcima, šta da vam kažem. Budite pametniji od mene, zabranite im na vrijeme da imaju svoje mišljenje.

Nego, maj.

Sljedeći najbolji na listi bajnih majeva je svakako i onaj u kojem sam uselila u kamenu kuću na moru, pa u njoj ostala narednih 10 godina, ali to zaslužuje posebnu priču. Ili onaj u kojem sam se potpuno oporavila nakon nekakve čimavice od bolesti. Maj je ljekovit, ovo nikako ne smijem propustiti zapisati. Sva ta energija rađanja koja pršti, sva ta cvjetanja i pjevanja! Iako je uvriježeno mišljenje da je april vjesnik proljeća, ja se s tim nikako ne bih složila. Prevrtljiv je nekakav, taj april, a prevrtljivost prezirem i malo je se bojim. Prije bih rekla da je april zapravo maj naručen s AliExpressa.

Ovaj maj dočekujem odmorna i odmorena od prevrtljivosti, aprilske i one druge i češće, ljudske, sa dva nova velika projekta i torbom spakovanom za jug. Zimu sam konačno ispustila iz vena, zamijenila je toplina kasnoproljetnog sunca. Noći su ugodnije i mirišu na jagode, divno je vrijeme da nam prosecco orosi čaše i da proslavimo uspjehe. Minusi nam nekako stisnu i srca, kao da se zimi manje radujemo. Priroda u maju izgleda kao umivena i počešljana lijepa nevjesta, i to sa svojim obrvama, grehota bi bila ne zastati pred njom bar na trenutak i ne odati joj počast. To bar ništa ne košta.

Ništa nas ne košta ni da budemo bolji ljudi, kad smo već kod koštanja. Ako ste odrasla i, bar naoko, razumna osoba, molim vas nemojte trošiti svoje vrijeme ogovarajući. To više truje vas nego one o kojima pričate. Ionako sve što vam izađe iz glave začas postane javno, nema garancija diskrecije i ne dajte da vas neko uvjeri da je drugačije. Dabome da je malen i sladak trač povremeno dobar i ljekovit, da nije tako – društvene mreže bi propale i prije nego li su napravljene, ali je važno imati mjeru. Bezbroj je boljih načina da provedete vrijeme s prijateljima. Razbacite partiju remija, pogledajte film zajedno, umjesto o drugima pričajte o knjigama, prošetajte ili podijelite bocu vina i večeru. Od toga će vam sigurno biti bolje.

Ovo ne treba zaboraviti u svim mjesecima u godini, ali evo – neka maj bude prvi u kojem ćemo se toga svakoga dana i sjetiti.