Kako ublažiti menstrualne grčeve?

Home » Kako ublažiti menstrualne grčeve?

Poznati i pod medicinskim nazivom dismenoreja, menstrualni grčevi obično počinju neposredno prije ili na samom početku menstruacije, a mogu trajati do nekoliko dana

Možete naići na brojne preporuke kako olakšati bol tokom tih dana, a osim tableta protiv bolova, možete probati i prirodne tretmane.

Od upotrebe đumbira sve do laganog vježbanja, donosimo vam tri savjeta kako ublažiti bol tokom menstruacije:

Đumbir

Studija iz 2012. godine koja se bavila efektom đumbira na bolne menstrualne grčeve pokazala je da je on imao značajan efekt u ublažavanju intenziteta i trajanja bola. Oni iz studijske grupe koji su uzimali đumbir prijavili su manji intenzitet boli i ozbiljnost simptoma od onih u placebo grupi, što ukazuje na to da bi on mogao biti efikasan ako se uzme na početku menstruacije ili tri dana ranije.

Vježbanje

Različite studije su pokazale da žene koje vježbaju mogu imati manje bolne menstruacije, ali važno je naglasiti i to da su te žene vježbale tijekom cijelog mjeseca. Stručnjaci predlažu blage vježbe kao što su plivanje, hodanje ili vožnja biciklom, a tehnike masaže i relaksacije kao što su joga ili pilates također mogu biti korisne, piše wall.hr.

Hidratacija

Dehidratacija može pogoršati grčeve tako da žene moraju piti puno tekućine te umjereno konzumirati alkohol i kofein.Najbolji izbor za unošenje tekućine je neki biljni čaj, primjerice čaj od kamilice koji ima umirujuća svojstva.