Zašto je riba oaza zdravlja?

Home » Zašto je riba oaza zdravlja?

Nutricionisti preporučuju da ribu, koja važi za izuzetno zdravu namirnicu, jedemo najmanje dva puta sedmično

Svojim nutritivnim sastemom ona zadovoljava potrebe svih uzrasta – za razliku od životinjskog, riblje meso je manje kalorično, izuzetno je bogato bjelančevinama, sadrži veoma malo ugljenih hidrata i masti, a lakše se i vari zbog manjeg sadržaja kolagena.

Riba sadrži i poseban enzim koji joj daje karakterističan miris – trietilamin – on podstiče lučenje želudačnih sokova. Ova namirnica je vrijedan izvor vitamina A, D i E.

Morska riba obiluje i vitaminima B grupe, a sadrži još i fosfor, selen, kalcijum, gvožđe i natrijum. Riblje meso je bogato i omega-3 kiselinama. To su nezasićene masne kiseline koje ljudsko tijelo ne može da proizvede, odnosno, dobija ih samo iz hrane.

Zdravstvena vrijednost ovih kiselina je izuzetna – dokazano je da redovno unošenje omega-3 kiselina preventivno djeluje na pojavu mnogih bolesti.

Pravila pri kupovini ribe

Riba se može nabaviti zamrznuta, konzervirana, dimljena ili svježa. Prilikom kupovine postoje određena pravila.

Zaleđena riba mora da bude čvrsta kao kamen, a kada se odmrzne, ne sme da ima po sebi bjeličaste fleke ili tragove. Ako kupujete ribu u konzervi morate obratiti pažnju na datum pakovanja i izgled konzerve – treba da bude bez ispupčenja.

Kupovina svježe ribe zahtjeva poseban oprez jer je to namirnica koja se lako kvari, pa je treba nabavljati isključivo u ribarnicama i supermarketima, gdje se čuva u vodi ili u specijalnim rashladnim vitrinama.

Svježa riba mora da bude potpuno čista i sjajna, da klizi u rukama jer ako je suva to je siguran znak da je bila dugo van vode. Svježina ribe najlakše se može utvrditi na njenim očima – kod svježih su prozirne i staklaste, a nikako mutne ili zamagljene. Prepoznatljiv miris ribe dokazuje da je svježa, a ako osjetite neprijatan miris, nemojte je kupiti.

Konačno, ribu dobro opipajte – svježe meso se pomjera pod pritiskom, ali se odmah vraća u pređašnje stanje. Svježu ribu pripremite čim je kupite ili najkasnije sljedeći dan, a zamrznutu poslije odleđivanja. Da bi se pravilno pripremila, potrebno je najviše pola sata.

Možete je pržiti u ulju, grilovati ili kuhati. Iskusni kuhari preporučuju da je ispečete u rerni, prekrivenu aluminijumskom folijom jer se tako čuvaju sve hranljive materije, a ne šire se mirisi koji nisu baš prijatni.

Ukoliko kuhate ribu, vodite računa o temperaturi kako se ne bi raskuvala. Uz ribu se najčešće serviraju prilozi koji gastronomsko uživanje dopunjuju – komadići limuna, marinada, kuvan krompir, peršun i čaša dobrog vina. (nezavisne novine)