„Ay, Carmela“ postaje dio stalne izložbene postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH

Home » „Ay, Carmela“ postaje dio stalne izložbene postavke Otvorenog depoa Historijskog muzeja BiH

Ay, Carmela jedna je od najznačajnijih predstava u historiji bh. teatra

Predstava je nastala prema tekstu Jose Sanchis Sinisterra-e, u režiji Roberta Raponje. U predstavi su igrali  Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.  Dramaturgiju  potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, Kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

To je emotivna hronika sjećanja na Španski građanski rat  i priča o glumačkom i ljubavnom paru Carmeli i Paulinu koji su u okupiranom selu primorani igrati predstavu za zarobljenike koje će fašisti sutradan strijeljati. Bolna iskustva rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) snažno odjekuju u ovoj univerzalnoj priči koja odaje počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Ay, Carmela  je 21 godinu bila na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a uloge Carmele i Paulina  igrali su Selma Alispahić i Dragan Jovičić (22.11.1953-6.11.2020), od premijere koja je održana 19.3. 1999. godine pa do posljednje izvedbe 14. 9.2020.  Ay, Carmela je odigrana u 26 gradova Bosne i Hercegovine i 40 gradova Evrope, na turnejama u Austriji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Ay, Carmela ostaje zabilježena kao kulturni i društveni fenomen i najistaknutiji doprinos teatarske umjetnosti kulturi antifašizma.

Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja u 20h  u Historijskom muzeju BiH zakazano je svečano otvaranje stalne izložbene postavke „Ay, Carmela“!

Ova postavka sadrži kompletnu scenografiju, kostimografiju i rekvizitu predstave, te popratnu dokumentaciju, fotografije, novinske članke koji prate život predstave, kao i kompletan video snimak  koji će biti dostupan posjetiocima.

Postavka je također usko vezana  sa građom koja je u posjedu Historijskog muzeja i koja se tiče Španskog građanskog rata i učešća građana BiH  u Internacionalnim brigadama.  Jedan od učesnika,  Čedo Kapor, gledao je predstavu i tom prilikom družio se sa piscem Jose Sanchis Sinisterra-om.

„Ay, Carmela“ nastavlja svoj život podsjećajući na snagu i značaj umjetnosti u borbi protiv svakog zla!