Kako temeljito da operete četkicu za zube?

Home » Kako temeljito da operete četkicu za zube?

Osim što posvećujete pažnju izboru boje vaše četkice za zube, da li vodite i pored toga računa o njoj?

Bilo da je riječ o klasičnoj ili električnoj četkici, priznat ćete da je vaša četkica – težak radnik, koji minimum dva puta dnevno obavlja naporan posao. Uklanjanje komadića hrane, naslaga kamenca i bakterija sa zuba, desni i jezika – nije baš zanemarljiv posao. Da li je brzo ispiranje hladnom vodom nakon završetka pranja zuba, dovoljno? Pa, i ne baš, ako pitate stomatologe.

Na finim dlačicama vaše četkice za zube mogu se nalaziti tragovi zubne paste, bakterija iz usta, onih sa vaših ruku, a ako ostanu u otvorenom izdanju dolaze i u kontakt sa mikroorganizmima koji se kreću po kupatilu, a naročito su nepoželjni oni koji nastanjuju vašu wc šolju. Zvuči poražavajuće ali srećom uz sredstva koja vrlo vjerovatno imate kod kuće možete brzo i lako temeljno očistiti vašu četkicu za zube.

Šta vam je potrebno:

mala šolja

vodonik peroksid

antibakterijska vodica za usta na bazi alkohola

tablete za čišćenje zubnih proteza

Postupak:

Isperite četkicu za zube temeljno toplom vodom. Prije i poslije svake upotrebe četkice za zube, trebalo bi da je stavite pod mlaz što je moguće toplije vode. U malu šolju sipajte vodicu za ispiranje usta i stavite u nju četkicu glavom okrenutom ka dole. Ostavite je tako najmanje 5 minuta, piše harpersbazaar.rs

Zatim upotrijebite rastvorenu tabletu za čišćenje zubne proteze i u nju potopite vašu četkicu za zube. Nakon 5 minuta, isperite pod mladom hladne vode. Nakon toga slijedi čišćenje 3% vodonik-peroksidom. Potreban vam je svjež vodonik-peroksid koji stvara male mjehuriće dok sanira vašu četkicu. Nakon toga opet je provucite kroz mlaz hladne vode i biće spremna za pranje vaših zuba.