Maja Manojlović: Pjesme koje mirišu na ljubav i sreću…

Foto: Mirjana Ribić 

„Iza svih tih uspjeha i godina rada stoje trud i disciplina, jer koliko god neko muziku gledao samo kroz prizmu zabave – za nas kojima je bavljenje muzikom profesija, ona je ozbiljna interdisciplinarna vještina“

 Piše: Indira Delić

Foto: Ervin Golubović

Kroz poslovni opus Maje Manojlović prepliću se sve njene muzičke strasti. Ova rođena Banjalučanka je vrsna umjetnica, solo je pjevačica, vokalna pedagoginja, studijska muzičarka, autorica, glumica… A, mnogima je poznata i po svom radu u MaMa VOX muzičkom ateljeu.

Foto: Aleksandar Arsenović

– Zahvalna sam što se mogu kreativno i umjetnički izraziti kroz brojne angažmane. Iza svih tih uspjeha i godina rada, stoje trud i disciplina, jer koliko god neko muziku gledao samo kroz prizmu zabave, za nas kojima je bavljenje muzikom profesija, ona je ozbiljna interdisciplinarna vještina – kaže Maja na početku našeg razgovora.

Postavljeni temelji

Maja je završila Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, gdje je, kako kaže, naučila da pored svih izazova nikad se ne smije odustati od svojih snova i sebe, ma koliko god bilo teško.

Foto: Aleksandar Arsenović

– Učenje, muzika… nisu trka na 100 metara. Bitan je krajnji cilj, onaj dugoročan, a dok se god aktivno bavite muzikom ili pjevanjem vaša edukacija i rad na sebi, zapravo, nikada ne prestaju. Kroz rad i studiranje na akademiji, shvatila sam na koji način želim raditi s mladim talentima, kako im pomoći, dati vjetar u leđa, te biti podrška. Što se tiče mog pedagoškog rada, na akademiji su postavljeni temelji, ali individualni rad na sebi, konstantno istraživanje, učenje i praćenje novih tokova i trendova u vokalnoj pedagogiji bili su dio mog samostalnog istraživanja – što se kasnije ispostavilo kao ključno za uspješan rad u mojoj školi pjevanja.

Njena velika ljubav je i pozorište. Jedan period bila je dio kolektiva u Narodnom pozorištu, igrala je u pozorišnim komadima, u operama i operetama, kabaretskim predstavama, ali i u seriji i filmu Kosti… Voli klasičnu, ali je i zaljubljenica u pop/rock muziku….

– Klasičnu muziku, opersko pjevanje studirala sam i diplomirala na Akademiji umjetnosti, kao i smjer etnomuzikologiju, tu sam dobila klasično obrazovanje, a moji afiniteti i ljubav prema modernom zvuku bili su konstantno prisutni. Rad na autorskim pjesmama je prevagnuo, odnosno afiniteti prema modernom zvuku i muzici. Klasičnom muzikom, operskim pjevanjem se ne bavim zadnje četiri godine, zadnji veliki projekat koji sam radila bila je veoma uspješna operetska predstava Orfej u podzemlju, u kojoj sam igrala boginju ljubavi Veneru. Pozorište je ostalo i bit će moja velika ljubav, pa trenutno spremam kabaretsku predstavu sa mojim kolegicama, čija premijera bi trebala da bude početkom juna ove godine.

Foto: Nemanja Novaković

 Kreativna energija

Godine iskustva su je naučile da svoje potrebe stavlja u red prioriteta. Uživa u vremenu provedenom sa sinovima i prijateljima. Voli dobru hranu, muziku, putovanja, ali i  neobaveznu kreativnu energiju.

A, na pitanje uz kakvu vrstu muzike se opušta u slobodno vrijeme i šta se nalazi na njenoj listi Maja kaže:

– U zadnje vrijeme to su neke soul random pjesme koje mirišu na ljubav i sreću…

O planovima nije htjela govoriti, jer kako kaže više ništa ne planira… Planove pušta da oni sami rade za nju…

 Da budu ljudi

– Majka sam dva dječaka i ta životna uloga je najljepša koju sam mogla dobiti. Jer, život sa njima je nešto što se ne može porediti s nečim drugim. Želim ih naučiti spoznaji lične vrijednosti i njihovih kapaciteta. Da nikad ne rade nešto jer moraju, već da budu zadovoljni i sretni – gradeći svoj život. Da poštuju starije, da budu tu za svoju porodicu i prijatelje. Da budu ljudi…

Ostani još

– Bilo je zaista inspirativno raditi s velikim imenima s naše scene – kroz rad vokalnog ateljea i škole pjevanja MaMa VOX, kao što su Jelena Tomašević, Nikola Rokvić, Kaliopi, Novosadski Big bend, Leontina, Maya Sar, Petar Grašo, Sergej Ćetković, Rok Simfonija, te mnogim drugim… ili kroz moj umjetnički angažman, kao što su Darko Dimitrov, Skaj Vikler (Đorđe Miljenović) koji su zajedno sa mnom radili na mojoj autorskoj pjesmi Ostani još. Sva ta iskustva bila su neophodna kako bi se raslo u poslu, ali i na svim drugim nivoima.