Zavolite svoju radnu sobu

 Radna soba treba stvoriti osjećaj ugode kako bi posao koji obavljate bio lakši. Ovo su neki od naših savjeta kako da je učinite prostorom kojeg ćete voljeti. Prije nego krenete u uređenje radne sobe, trebate odlučiti da li će ona biti višefunkcionalna i u sklopu neke druge prostorije ili će biti zasebna i imati samo ono neophodno za rad.

Ukoliko radni sto postavite pored kreveta ili neke sofe za odmor, budite sigurni da ćete često poželjeti odmarati u horizontalnom položaju. Ako radni prostor nije namijenjen samo za računar i pripadajući mu stolić, onda sobu možete obogatiti svim onim čime ćete se baviti pored kucanja na tastaturi.

 MJESTO

Najsavršenije bi bilo da radni prostor bude u blizini prozora i izvora prirodne svjetlosti. Ako to nije moguće, potrudite se da imate dobru umjetnu rasvjetu. Ako je postavite blizu frekfentnog mjesta, sigurno ćete biti ometani u radu, stoga pazite da bude tamo gdje se najmanje prolazi. Ako nemate prostoriju u kojoj će biti radna soba, onda njeno mjesto odredite prema potrebama ukućana. Nije bitno da li će to biti dnevna ili spavaća soba, samo gledajte da izbjegnete kuhinju.

RAZDVAJANJE

Radni prostor možete uspješno razdvojiti kliznim vratima od drugih prostorija i to je nešto skuplja varijanta. Pored toga, postoji staklo koje daje vizuelnu otvorenost (iako je fizički odvojeno), a prihvatljivo rješenje su i panel zavjese koje se mogu vremenom mijenjati. Razdvojiti možete i namještajem, a najpopularnije su police, bilo da su do plafona ili samo do pola visine. Komode i ormari isto tako služe za razdvajanje, ali „zagušuju“ prostor u stanu.

BOJE

Neutralne boje najprihatljivija su opcija, ali i žuta je dobar izbor, jer pozitivno utječe na koncentraciju. Ne birajte jarke boje jer vam mogu vremenom postati dosadne i prenapadne, a i mogu vam odvlačiti pažnju u radu. Ipak, birajte je prema karakteru jer nekoga crvena stimuliše dok je drugima siva idealna za koncentraciju.

 STO

Veličina treba biti u skladu sa prostorom. Birajte ga prema onome što ćete raditi i prema zahtjevnosti funkcija. Može biti klasičan, ali je zahtjevan u dimenzijama i uređenju ostatka prostora. Odgovarat će u estetskom smislu, ali kao takav trebao bi biti u velikim prostorima jer će jedino tad biti vidljiv i istaknut, a male prostorije bi zagušio u potpunosti. Moderni ili stakleni su najtraženiji jer se uklapaju u sve stilove, a postoje i oni koji se inkorporiraju u druge predmete u stanu i takvi stolovi su idealni za male prostore u kojima je svaki detalj do centimetra isplaniran.

 RASVJETA

Mora biti savršena. Ne ograničavajte se samo na jednu lampu. Nabavite ih tri i to različite voltaže kako biste svjetlo prilagodili dobu dana i potrebama. Neonsko svjetlo izbjegavajte, ono najviše umara oči.


 STOLICA

Kratko i jasno: mora biti najudobnija i najbolja koju možete priuštiti.