Dalila Omerović: Znanje je moć

Home » Dalila Omerović: Znanje je moć

“Posao sam zavoljela na prvu i nakon toga svako nastojanje da budem bolja, da se izgrađujem i da odgovorim kako dolikuje povjerenju, koje mi ukazuju poslodavci, ali i publika, bilo je namjerno”

Piše: Indira Delić; Foto: Muamer Kolar

 “Ponosna sam na ljude s kojima sarađujem”

 Dalila Omerović već 15 godina gradi karijeru na nezavisnoj televiziji Hayat. Omiljena je među kolegama, a, u dosadašnjoj karijeri prošla je brojne stepenice medijskog biznisa. Bila je reporterka, istraživačica, producentica, prezenterka, urednica i voditeljica. A, iako je danas veže velika ljubav prema poslu, njena televizijska priča počela je sasvim slučajno iz znatiželje, mladalačke potrebe…

– Posao sam zavoljela na prvu i nakon toga svako nastojanje da budem bolja, da se izgrađujem i da odgovorim kako dolikuje, povjerenju koje mi ukazuju poslodavci, ali i publika, bilo je namjerno. Izvana televizijska priča izgleda drugačije, nego kada postanete njen dio. Kada sam dobila priliku biti dio Hayata, više nije bilo prostora, ali ni potrebe, ni želje za slučajnostima. Postao je to ozbiljan rad i ozbiljno ulaganje u sebe i u svaki projekat na kojem sam radila. Kada govorimo o svim sferama koje uključuje ovaj posao, one ne mogu jedna bez druge, veoma brzo to shvatite, što vam potvrde i godine iskustva, da samo ako dobro vladate svim dijelovima ovog posla, vladate, ustvari, svojim poslom. To znači da uvijek i u svakoj situaciji imate stvari u svojim rukama, i šta god da se dogodi u tom lancu zajedničkog rada, ipak je vaša odgovornost kako ćete to predstaviti gledateljima. Zato je najvažnije da ste dobro upoznati sa svim što nosi jedno realiziranje projekta ili emisije.

Poseban izazov

Svaki angažman smatra uzbudljivim i u svakom uživa, ali ono čemu se uvijek rado vraća je Ramazanski program. To je ono što osjeća i radi srcem … U karijeri je intervjuirala brojne ličnosti, a svaka od njih joj je poseban izazov, jer je izuzetno velika odgovornost spremiti se za razgovor s nekim ko mnogo zna.

– Znanje je zaista moć i kad sam u prilici razgovarati sa znalcima, osjećam da razgovaram sa snažnim muškarcima i ženama i uvijek postoji mali strah od toga da ću iznevjeriti, ali s umnim ljudima je dobra stvar to što vas kao sagovornika ispoštuju, iako znaju da o temi o kojoj oni govore vi, vjerovatno, manje znate, ali su ljubazni i izdašni i u odgovorima i u odnosu. S druge strane su oni sagovornici s čijim se mišljenjima i stavovima nikako ne mogu usaglasiti, ali oni su moji gosti, pa im se ipak daje prilika da iznesu stavove. Novinarka sam, voditeljica i glas naroda, i moj posao je propitivati, insistirati na odgovornosti. Uvijek nastojim naći balans, pristojno postaviti pitanje, ali, naravno, insistirati na odgovoru i ne dopustiti da bilo ko mene i naše gledaoce utjeruje u laž.

Novinarski put Dalilu je vodio na brojna putovanja…

– Mnogo sam putovala. Šri Lanka je vjerovatno najegzotičnije mjesto na kojem sam bila… SAD su zaista zemlja mogućnosti. Ali, mene i dalje fasciniraju predjeli i mjesta iz BiH. Mislim da sam kolegama i prijateljima najduže pričala o utiscima koje sam donijela s putovanja po našoj zemlji radeći emisiju Moja zemlja. Ipak, ne zaboravimo da novinarska putovanja često uključuju i teške, opasne i neizvjesne trenutke. Svjedoci smo ovih dana da novinari cijelog svijeta putuju da bi izvještavali o trenutnom stanju, novinari se u ovom trenutku nalaze u gradovima na kojima se odvija sav užas rata i stradanja, izvještavaju, prate izbjeglice, istovremeno strahujući za vlastiti život. Svim kolega želim da se što prije vrate svojim domovima i da uskoro putuju na neka mnogo ljepša putovanja. Ovo sam rekla zato što putovanja u novinarskom smislu nisu uvijek sreća, sve je to posao, a ponekad veoma opasan po vlastiti život.

 Poslovna sreća

Poslovna sreća je, kaže naša sagovornica, imati priliku raditi kvalitetne sadržaje s ljudima koji imaju i njeguju vrijednosti, s ljudima od kojih možete naučiti i koji će vam otvoreno reći kad pogriješite.

– Poslovno zadovoljstvo uvijek utječe i na privatnu sreću, naravno. A, ja je definiram kao zadovoljstvo i zahvalnost na svemu što imam… Poslovnom srećom zaista smatram i okruženje koje vas zapadne. Ponosna sam na ljude s kojima sarađujem. To su ljudi koji su mi postali iskreni prijatelji. Važno je znati da se uvijek na nekoga možete osloniti, važno je znati da imate one ljude koji će bez ijedne riječi uzeti dio posla na sebe, a da to ne moraju, jer vide da vam u datom trenutku nedostaje još jedna ruka, važno je imati ljude koji će vam u stanju općeg haosa i stresa reći da stanete i udahnete pet minuta, važno je da znate da imate one koji vas neće ostaviti da se borite sami i koji će uvijek stajati uz vas, a ne nasuprot vas, što je u televizijskom svijetu rijetkost, jer prirodno je da se karakteri i ličnosti sudaraju, da je želja za sopstvenom dominacijom i dokazivanjem veća od potrebe da podržiš drugoga. Na svu sreću, ja to nisam doživjela od svojih kolega i to vam je, iskreno, najveća poslovna sreća.