Zašto se za Vaskrs farbaju jaja?

Home » Zašto se za Vaskrs farbaju jaja?

Jedan od najljepših i najradosnijih pravoslavnih običaja, koji se nije iskorijenio,  jeste farbanje jaja za Vaskrs. Domaćica, po tradiciji, vaskršnja jaja farba na Veliki petak – na dan kada su sve misli, prema pravoslavnim predanjima, upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja na Golgoti.

Zašto se farbaju jaja za Vaskrs?

Zašto je to tako, govori nam sljedeća priča: Kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripovijeda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kao poklon mu je donijela korpu jaja. Car nije vjerovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bijela jaja u korpi promijenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalema su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao, jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sljedeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalemu su snijele crvena jaja.

Jaje „Čuvarkuća“

Kod hrišćana simbol vaskršnjeg jajeta je u sljedećem: kao što pile, bez ičije pomoći spolja, kada dođe vrijeme, sopstvenim moćima razbije ljusku i izlazi na svjetlost dana, tako i Hristos sopstvenim snagama razbija okove groba – smrti, vaskrsava i donosi novi život svima koji vjeruju, piše putevimapravoslavlja.info

Prvo ofarbano jaje, koje je obavezno crveno, čuva se u domu, kraj ikone, do sljedećeg Vaskrsa. Naziva se stražar, stražnik, čuvar ili čuvarkuća. Vjeruje se da ovo jaje ukućanima čuva zdravlje.