Osjećaj za merak

Home » Osjećaj za merak

U ramazanski meni unesite dašak delicija isprepletenih dugogodišnjim utjecajem različitih kultura

Topa

Sastojci:

– 50 grama putera

– pavlaka

– kajmak

– domaći suhi sir

– dimljeni sir

 Priprema:

Potrebno je sve sastojke istopiti na srednjoj temperaturi i sve vrijeme miješati. Topa treba biti u tečnom stanju i onda je gotova. Preporuka je da se jede s ramazanskim somunima (u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine somun je lepina ili pitica).

 Sarajevska čorba

Sastojci:

– 30 dg telećeg mesa

-50 g svježe bamije

– 30 g putera

1/2dl pavlake

-30 g brašna

– 80 g (mrkve, peršuna i crvenog luka)

– 2 žumanca

– 10 dag limuna

– biber

– so

Priprema:

 U tavi zagrijati puter, povrće i dodati meso, prethodno izrezano na kockice, te sve dinstati. Kada je dovoljno dinstano, dodati brašno. Sve premjestiti u lonac, zaliti vodom, ubaciti bamiju, so, biber i kuhati. Od žumanca i pavlake napraviti masu i dodati pred kraj, nakon čega čorba ne smije više vriti.

Šiš ćevap

 Sastojci:

–  1kg janjećeg ili bravljeg masnog mesa
– 50 dag crvenog luka (male cijele glavice, ili luk iz sredine većih glavica)
– 12 dag mrkve
– celer
– zrna bibera
– malo aleve paprike
– so
– osam drvenih štapića dužine oko 15 cm.

Priprema:

Šiš je drvena šipka na koju nižemo komadiće mesa i luka. Šiš ćevap se u pravilu kuha, ne dodaju se nikakvi dodaci. Meso se izreže na plosnate veće zalogaje, dok se luk reže vertikalno na veće komade. Niže se na štapiće komad mesa, komad luka, tako da šiš počinje i završava komadićem mesa. Nanizani šiševi se slože u lonac, sole i dodaju se zrna bibera. Dodati i povrće, iskrižano odozgo na šiševe. Polako dolijevajte čistu hladnu ili mlaku vodu, tek toliko da šiševi budu pokriveni vodom. Lonac se stavlja na jaču vatru. Kada provri, premjesti se na tihu vatru i kuha se sve dok meso ne bude kuhano. Poslije kuhanja dodaje se malo aleve paprike. Šiš ćevap se servira u vlastitom saftu.

 Ružice

 Sastojci:

– 2 pakovanja jufki za baklavu

– 300 g putera

– 20 ml ulja

– 900 g mljevenih oraha

– 1kg šećera

– 1l vode

– 1 limun

Priprema:

Jufke premazati istopljenim maslacem, te ih posuti mljevenim orasima, postupak ponoviti i s drugom, trećom, četvrtom. Redati jufke na način da su pomjerene jedna od druge za 1cm. Potom, zarolajte rolnu po dužoj strani. Uzmite još jednu jufku, te je premažite maslacem. Urolanu rolnu zamotati i u tu jednu premazanu jufku. Rezati rolnu na dijelove širine 1.5cm i redati u pleh tepsiju. Odozgo – svaku ružicu četkicom premazati maslacem. Ukupno se od količine sastojaka mogu napraviti četiti rolne. Jednom jufkom prekriti tepsiju s ružicama dok se peku. Peći 10 minuta na 200C, pa smanjiti na 160C i peći 40 minuta. Posljednjih 10 minuta skinuti jufku i peći bez nje. Nakon pečenja ružice zaliti vrućom agdom.