Domaće krofne kojim niko ne može odoljeti

Home » Domaće krofne kojim niko ne može odoljeti
Podsjećaju na djetinjstvo. Ukusne su i veoma lako se pripremaju

Potrebni sastojci:

700 grama brašna
dva jajeta
50 grama svježeg kvasca
50 ml ulja
200 ml mlijeka
jedna kašičica soli
jedna kašika šećera
narendana korica narandže ili limuna
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema

U dublju posudu ubacite brašno. Dodajte jaja, ulje, mlijeko, so, šećer, vanilijin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmiješajte i izmješajte kompaktno. Ako vam je previše rijetko, dodajte još malo brašna ili, ako je tvrdo, dodajte još malo mlijeka. Tijesto treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lijepi za prste.

Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite oko 45 minuta da nadođe. Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste prethodno posuli brašno i podijelite ga na dva dijela. Rastanjite jedan dio oklagijom, pa čašom vadite krugove za krofne.

Ponovite postupak i sa drugom polovinom tijesta, pa ostavite krofne da stoje još 20-ak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalijepile. U dubljoj šerpi zagrijte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvišoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po nekoliko minuta s obje strane. Gotove krofne dobro ocijedite i stavljajte ih na salvetu da se upije višak ulja. Na kraju, krofne pospite šećerom u prahu, vanilim šećerom ili premažite džemom.