Feng shui: Sedam savjeta za proljetno čišćenje kuće

Home » Feng shui: Sedam savjeta za proljetno čišćenje kuće

Proljeće je godišnje doba akcije. Vrijeme je to cvjetanje i nicanja, a najbolji način za početi proljeće je da pripremite dovoljno prostora za sve novo što će se pojaviti u vašem životu. Proljeće je vrijeme za izlazak iz hibernacije. Prema drevnoj praksi feng shuija, bitno je i da ostanete povezani s prirodom i napredujete skupa s godišnjim dobima.

Svi će se, ako već nisu, ovih dana baciti na proljetno čišćenje, a dok čistite razmišljajte i o tome kako u mjesecima koji su pred nama provesti što više vremena vani, u prirodi. 

U nastavku pročitajte i nekoliko feng shui savjeta za proljetno čišćenje koji vam mogu pomoći da očistite kuću, ali i stvorite temelje za sezonu izobilja.

1. Uklonite sve nepotrebne stvari

Nered u vašoj kući, autu, uredu…trebate sređivati tokom cijele godine, no, u proljeće se fokusirajte na to šta trebate ukloniti kako bi se osjećali aktivnije – na vidljivo mjesto stavite npr. opremu za vježbanje, a odjeću svjetlijih boja također stavite na vidljiviju poziciju u vašem ormaru. Dubinsko čišćenje kuhinje, posebno frižidera, također će učiniti da se osjećate nevjerojatno. Prema feng shuiju sve to donijet će vam prosperitet.

2. Očistite i ispod stvari

Prašina se nakuplja i ispod stvari i uzrok je stagnacije koja je u suprotnosti s cirkulacijom, a protok, odnosno cirkulacija donosi zdravlje i prosperitet.

Temeljito čišćenje prašine ispod kreveta, tepiha, kauča…donosi zdravlje i prosperitet. Ako je moguće, očistite i površine ispod pećnice i hladnjaka – na taj ćete način pokrenuti stagnirajuću energiju i protok. Ova akcija će vam, prema feng shuiju, pomoći da pokrenete zaglavljena područja vlastitog života.

3. Operite prozore

Prozore mnogi često zanemaruju, međutim pranje prozora daje novi pogled na život. Osim prozora, operite i zavjese. Ti mali postupci čine veliku razliku u vašem domu, osobito ako često otvarate prozore.

4. Pozdravite nove ideje

Pređite pogledom po svojim policama i vidite imate li na njima npr. neke knjige koje vam ne trebaju, a koje biste mogli pokloniti prijateljima kojima će se svidjeti. Na taj način stvorit ćete mjesto u vašem domu za nove ideje, odnosno nove knjige koje će vam biti od koristi.

5. Vježbajte “gotovina shui”

“Ispolirajte” tok svojih finansija i razmislite o novim načinima organizacije, ulaganja iliuštede novca. Možete detaljno proučiti vlastiti budžet da uvijek znate na čemu ste, posjetiti osobnog bankara ili jednosatvno donijeti odluku da ćete sve plaćati gotovinom, posebno ako ste osoba koja impulzivno vadi kreditnu karticu. Sve to može vam pomoći da proljeće pred vama bude bogatije.

6. Neka vam online život bude malo više zen

Internet je još jedan “okoliš” u kojem provodimo puno vremena pa i on zaslužuje proljetno čišćenje.

Mnogi od nas provode veoma puno vremena surfajući i na društvenim mrežama. Tu su i internet bankarstvo, posao, fotografije, razni računi…

Proljeće iskoristite za osvježavanje svojih profila primjerice novim fotografijama i proljetnim bojama, ali i odmorite od svega toga i vrijeme umjesto na društvenim mrežama provodite u predivnoj, probuđenoj prirodi.

7. Sezonska namjera

Umjesto da donosite čvrste odluke, neka ovo proljeće obilježe neke namjere. To može biti uzgoj novih biljaka, savladavanje nekog posebnog umijeća ukrašavanja pisanica ili bavljenje nekim sportom, a onda se potrudite da vašu sezonsku namjeru odnosno želju provedete u djelo i vaš život bit će zabavniji, a promjene su uvijek dobrodošle. (zadovoljna.hr)