Crna čokolada smanjuje rizik od depresije

Home » Crna čokolada smanjuje rizik od depresije

Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključio je skup britanskih naučnika.

Stručnjaci s Univerziteta u Londonu proveli su anketu u kojoj je učestvovalo više od 13 hiljada ljudi. Pažnju su usjerili na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju. Naučnici su uzeli u obzir i faktore kao što su nivo fizičke aktivnosti i prisutnost loših navika, naročito pušenja.

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopšte ne jedu. Ispitanici, koji su dva dana, konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 % manje znakova te bolesti.

Osim toga, kod četvrtine učesnika ankete koji su redovno jeli 104 do 454 grama tog slatkiša, vjerovatnoća razvoja depresije smanjila se za 58 % u poređenju s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju ishranu. Naučnici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim procentom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može spriječiti pojavu depresije ili umanjiti njene simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni uticaj na ljudsku psihu.

 

– Čokolada sadrži brojne psihoaktivne supstance uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osećaj bola, kao i nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja – zaključuju naučnici.

Tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija je prisutnost, prema riječima stručnjaka, također jednako povezana s pojavom stresa i osjećaja teskobe.

Ranije su poljski naučnici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnog antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi, piše Cdm.me

Upotreba proizvoda s protivupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje vjerovatnoću prerane smrti za 18%, a njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 odsto, a od raka za 13%.