Kako naučiti jesti manje?

Jeste li znali da pojedine boje posuđa u kojima servirate svoje obroke mogu utjecati na količinu hrane koju unosite u sebe?

Jeste li znali da naša prehrana zavisi od niza vanjskih faktora na koje nerijetko ne obraćamo pažnju? Jedan profesor, stručnjak, Charels Spence, sve to skupa detaljno je objasnio u svojoj knjizi imena “Gastrophysics: The New Science of Eating”.

U njoj govori o tome koliko je bitno samo posuđe na kojem se hrana poslužuje, koji zvuk proizvodi i slične detalje. Pročitajte u nastavku šta nam je sve po tom pitanju zanimljivo sugerisao:

Bijelo posuđe

Kako ističe Spence, boja posuđa ima veliki utjecaj na naše prehrambene navike. Šta jednako utječe i na slatkoću jela. Oni koji hranu poslužuju na bijelim tanjirima, u svojim jelima koriste i priželjkuju manje šećera.

Crveno posuđe

Ako želite eliminirati pojačani unos soli i masnoća, u tome će vam pomoći crveno posuđe. Nijansa je to koja oduvijek ima upozoravajući karakter. Tako oni koji svoju hranu serviraju na crvenim tanjirima više su i zainteresirani za ono što jedu.

Osjetite težinu svog obroka u vlastitim rukama

U procesu gubljenja kilograma najviše nas ometaju visokokalorični obroci za kojima sumanuto i bez razmišljanja posežemo, posebno kada smo gladni. No, idući put u tom slučaju, ponekad je dovoljno da obrok koji planirate pojesti, osjetite njegovu težinu u vlastitim rukama. Na taj način vaš mozak će dobiti informaciju je li to za vas u tom trenu dovoljno. Upravo tim trikom možete smanjiti možda povećanu količinu svog planiranog jela.

Fokusirajte se na hranu koju planirate pojesti

Dok jedete bitno je da upregnete sva svoja osjetila. U tom slučaju isključite televizor i maknite od sebe sve što vam je svojevrsna distrakcija. Skoncentrirajte se na svoj obrok i na ono što unosite u sebe. Koristeći sva svoja osjetila, mozak će vam dojaviti kad vam je zapravo dosta.

Zavarajte sami sebe

Kako bi spriječili prejedanje dobro je na neki način koristiti maštu. Primjer, ako volite krompiriće, zamislite koliko ste ih već prije pojeli. Upravo ta ideja i fiksacija da ste prije jela već puno toga pojeli pomoći će vam u smanjenju apetita.