Crveni dijamanti u vašoj kuhinji

Home » Crveni dijamanti u vašoj kuhinji
Goji bobice su poznat plod dugovječnosti i stimulator plodnosti, a koriste se i u svježem i u suhom obliku.

Autorica teksta i fotografija: dr. Sabina Hauge iz Norveške

Ove sjemenke uglavnom su na našem tržištu dostupne u suhom obliku. Prije upotrebe, goji bobice možete potopiti i tako mekane koristiti u jogurtu, kašicama, mješavini s ostalim bobičastim voćem, voćnim salatama, te desertu koji vam predlažemo gdje daju sočnost napravljenoj smjesi.

Uradite sljedeće: stavite u čašu vode onoliko bobica koliko hoćete i ostavite ih tako 30 minuta. 

U svakom slučaju, jednu šaku ovih bobica preporučuju svi eksperti za svakodnevnu ishranu.

Kuglice s goji bobicama

Bogati ukus goji sjemenki doći će do izražaja i u ovoj kombinaciji oraha i sjemenki zaslađenih suhim voćem. Za sve one koji izbjegavaju mliječne proizvode odličan je izbor.

Ovdje je važno kokosovo ulje – super namirnica, jer se ne koristi maslac, neko drugo jestivo ulje ili margarin.

Mjera je šoljica zapremine 2 dl, no mjera može biti i zapremina od 2,5 dl i ect., dok su za recept potrebni:

1 šoljica goji bobica, 1 šoljica oraha, 1 šoljica suncokretovih sjemenki, 1 šoljica kokosovog brašna (osušeni i usitnjeni kokos), 1/4 kokosovog ulja i 4 datule natopljene u vodi ca. 30 minuta, koje poslije isjeckate i dodate prethodnoj mješavini.

Po vašem izboru, možete koristiti i druge kombinacije za ovu mješavinu, druge vrste orašastih plodova, oguljene bademe, kesten pire, samljeveni keks. Smjesi dodajte tekućinu – sok od iscijeđene narandže, vodu, cherry ili čokoladni liker. Formirajte je i u neki drugi oblik. Vlažnost smjese je odlučujuća za konzistenciju ovog deserta, stoga možete dodati i vodu u koju su bile umočene goji bobice. Za ukrašavanje možete koristiti glazuru od čokolade, goji bobice, kokos i sitni kokos prah.

Prilikom pravljenja kuglica koristite mljevene orahe i sitni kokos u kesicama. Dodajući narandžinu koru, vaniliju, cimet, eliksire, likere, kakao…, dobit ćete također ukus koji najviše volite!

Super namirnica

Goji sjemenke danas se smatraju jednom od super namirnica. Stižu s Himalaja, uzgajaju se najviše na jugu Kine gdje su se stoljećima koristile u ishrani kao i u medicini, pa su ih nazivali i crvenim dijamantima kako zbog nutritivnih tako i antioksidantnih svojstava.

Mjerenjem njihovog anitoksidantnog svojstva i upoređivanjem s ostalim namirnicama, Američko ministarstvo poljoprivrede ih je stavilo na prvo mjesto na ORAC skali (Oxygen radical absorbance capacity). Goji bobice sadrže fantastičnih 25300 jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3000 do 5000 ORAC jedinica potrebna za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme.

Nazivaju ih i sretne bobice, jer se kaže da utiču na humor, poboljšavaju energiju i izdržljivost nakon redovne upotrebe.

Poznat su plod dugovječnosti, jer usporavaju proces starenja u našem organizmu. Utiču i na jačanje plodnosti. Koriste se i u svježem i u suhom obliku. Sušene i ukusom i izgledom podsjećaju na grožđice, a svježe imaju slatkast ukus s malo kiselosti (kao mješavina brusnice i višnje).

Šta sadrže goji bobice?

Lista moćnih sastojaka:

–  68% ugljikohidrata;

–  važan aktivni dio su polisaharidi koji poboljšavaju imunološke funkcije organizma;

–  12% proteina;

–  10% vlakana;

–  10% njihovih masti sadrži 357 kalorija u 100 grama;

–  18 aminokiselina (8 nužnih za život);

–  6 esencijalnih vitamina (vitamin B2, B1, C);

–  21 mineral (11 mg željeza na 100 grama bobica, što je najveći izvor željeza u nekoj biljci, a tu su i cink, kalij, kalcij, selen);

–  8 polisaharida i 6 monosaharida;

–  5 nezasićenih masnih kiselina;

–  alfa-linolinska i linolna kiselina važne su za funkcionisanje mozga.

Goji bobice sadrže također i mnoštvo fitonutrijenata koji daju boju, ukus, miris, nemaju prehrambenu već (i) funkcionalnu vrijednost za ljudski organizam u smislu zaštite od bolesti. Jedan od njih je beta-sitosterol koji ima protivupalna svojsta i reducira razinu holesterola u krvi.

Sadrže i 500 puta više C vitamina nego narandže, te 5 karotenoida.

Betakaroten (imaju ga čak više i od mrkve) štiti oči od odumiranja žute pjege izazvanog djelovanjem slobodnih radikala. Preventivno štiti od stvaranja masne jetre, stimuliše mišićni rast i pospješuje pamćenje.

Zeaksantin štiti od odumiranja žute pjege, a služi i za zaštitu od različitih oblika raka.

Fizalin, koji se koristi u borbi protiv leukemije i liječenju hepatitisa B, moćan je antikancerogen.

Likopen je svijetlo crveni karoten i karotenoidni pigment koji daje intenzivnu boju goji bobicama. Ima značajnu ulogu u podizanju imuniteta, a istraživanja pokazuju da 15 mg dnevno kroz 12 sedmica podiže odbrambenu staničnu aktivnost za 28%. Dnevna količina od 6,5 mg likopena smanjuje rizik pojave raka prostate za 21% u odnosu na normalnu skupinu.

Goji bobice su svrstane u “Super food”. Ljudi koji žive najduže na svijetu unose velike količine svježeg i sušenog bobičastog voća i povrća kojima nisu dodate hemikalije.

Goji bobice štite DNA od mutacija i pomažu komunikaciji između ćelija, a time što sprečavaju stvaranje slobodnih radikala u našem tijelu usporavaju i starenje ćelija. Istraživanja pokazuju da goji bobice mogu da spriječe pojavu nekih vrsta raka sa svojim velikim sadržajem proteina, vitamina i minerala.

Goji bobice su savršene za obnovu organizma poslije treninga i drugih fizičkih napora u našoj svakodnevnici.