Osam jednostavnih navika koje će svaki dan učiniti boljim

Home » Osam jednostavnih navika koje će svaki dan učiniti boljim

Često nismo ni svjesni toga koliko neke sitne navike koje radimo svaki dan mogu utjecati na naše raspoloženje i osjećaj sreće. Male promjene dovoljne su da vam poprave i najlošiji dan, a da stvarno djeluju, dokazala je nauka

1. Hodajte uspravno

Studije su pokazale da ćete se puno bolje osjećati ako hodate uspravno, visoko držeći glavu, a ramena prema natrag. Ako su vam ramena spuštena i držite se pogrbljeno, vjerojatnije je da ćete se fokusirati na negativne stvari.

2. Prestanite fotografirati sve oko sebe

Iako nas većina vjeruje da su fotografije važne, jer ćemo na taj način lakše upamtiti neke važne trenutke, rezultati objavljeni u časopisu Psychological Science kažu drugačije. Ako ipak želite ovjekovječiti slastan obrok ili lijep pogled, usredotočite se na glavni motiv te nastojte pritom ne praviti i selfie.

3. Vježbajte

Kratko vježbanje triput sedmično smanjuje opasnost od razvoja depresije za 19 posto, rezultati su istraživanja londonskog University Collegea. Aktivni ljudi manje su podložni depresiji, a depresivni su manje skloni vježbanju.

4. Ne odgađajte

Što duže čekate da obavite ono što ste naumili, unaprijed strahujući, bit ćete još nervozniji, a to će vas dodatno iscrpiti. Smanjite stres slušanjem opuštajuće muzike ili vježbanjem, a potom prionite na posao.

5. Izađite iz toksične veze

Ako ste u vezi s nekim ko vas neprestano kritizira, to će veoma negativno utjecati na vaše samopouzdanje, a da toga niste ni svjesni. U nekim slučajevima može rezultirati tjeskobom ili depresijom. Poslušajte upozorenja bliskih prijatelja ili članova porodice koji primjećuju kritike vašeg partnera i osvijestite znakove zlostavljačkog odnosa, piše zadovoljna.hr.

6. Naspavajte se 

Ako niste naspavani, niste odmorni, a to znači da vaš organizam ne funkcionira kako bi trebao. U slučaju da imate problema s nesanicom, potražite stručnu pomoć.

7. Odvojite vrijeme za sebe

Porodica, prijatelji, posao… Ne možete ugoditi baš svima, a ako to nastojite ostvariti, zapostavljate sebe. Osigurajte tokom dana vrijeme kad ćete ugađati sebi radeći nešto što vas relaksira ili veseli.

8. Prestanite raditi više stvari istodobno

Slanje elektronske pošte uz obrok ne čini se na prvi pogled opasnim, no naučno je dokazano da nas istodobno obavljanje više stvari jako iscrpljuje. Umjesto “multitaskinga” fokusirajte se samo na jednu stvar, a potom prieđite na sljedeću.