Nedjelja je idealna za dobro štivo 

 Donosimo vam nekoliko prijedloga

Večera, Herman Koch

Večera Herman Kocha je roman koji se događa tokom jedne večere, podijeljene na predjelo, glavno jelo i desert. Njegova priča je također podijeljena na isti način. Sudionici ovog skupa, na prvi pogled porodičnog, dva su bračna para, dva brata koji se prezivaju Lohman sa svojim ženama, jedan od njih je “velika zvijezda” političar i budući premijer, a drugi običan čovjek, nastavnik, sarkastičan stariji brat. Ili je sve izgledalo tako, na prvi pogled…

Snježno dijete, Eowyn Ivey


Svojim prvim romanom “Snježno dijete” Eowyn Ivey je nominiran za Pulicerovu nagradu 2012. i smatraju ga najvećim književnim otkrićem te godine. Radnja je smještena u 1920. godinu na Aljasci. Glavni likovi su Džek i Mejbel koji se udaljavaju u vezi jedno od drugog. Oni odluče da naprave dijete od snijega, ali kada se probude sljedećeg dana snježno dijete je nestalo, a umjesto njega pojavila se plava djevojčica. Neobična priča se dalje razvija i “umotava” oko pomenutog para i djevojčice.

”Pod mramornim nebom”, John Shors

Roman posvećen jednoj od najljepših građevina mogulske i svjetske arhitekture – Tadž Mahalu, sagrađenom u Agri, u Indiji, u razdoblju od 1630. do 1654. godine. Prema predanju, šah Jahan sagradio je svojoj preminuloj supruzi mauzolej koji oslikava svu njenu ljepotu i karakter. Roman prati priču o šahu i njegovoj supruzi, izgradnji mauzoleja kao i borbi za nasljedstvo među šahovom djecom.

 “100 dana sreće“, Fausto Brici

Glavni junak Luče saznaje da boluje od karcinoma i da mu je ostalo 100 dana života. Naravno, on odluči da ih provede najbolje što može, tako da na kraju tih 100 dana postanu najsretniji u njegovom životu. Knjiga na prvu opčini stilom pisanja. Puna je života, iako govori o smrti. Vedra je. A dok je čitate prolazite kroz cijeli spektar emocija – smijeh, oduševljenje, suze… Baš kao i u životu. Autor je Italijan i morate se zaljubiti u njegove opise porodice i porodičnih odnosa koji su vrlo slični našima.