Paradajz – namirnica za blistav ten

Home » Paradajz – namirnica za blistav ten

Njihova sočna tekstura i sladak okus samo su neke od stvari koje čine paradajz nezaobilaznim sastojkom svake kuhinje, no zdravstvene prednosti paradajza su beskrajne i nepoznate mnogim ljudima.

Donosimo vam nekoliko zdravstvenih prednosti paradajza:

Smanjuje opekotine od sunca

Iako predug boravak na suncu nikako nije dobar za vašu kožu, redovno konzumiranje paradajza može smanjiti rizik od sunčanih opekotina.

Pomaže kod upala

Zahvaljujući likopenu koji sadrži, paradajz može smanjiti upale u tijelu. Za ublažavanje upala najbolje je jesti kuhan paradjaz. Također je odličan odabir za sve koji se bore s aknama.

Za jaku i sjajnu kosu

Ako imate problema sa slabom i beživotnom kosom, onda biste svakako trebali uključiti paradajz u svoj jelovnik. Bogat je vitaminom A koji vašu kosu čini sjajnijom i jačom.

Poboljšava vid

Osim što je dobar za kosu, vitamin A je odličan i za zdravlje očiju jer poboljšava vid. Istraživanja su pokazala da konzumiranje paradjza može poboljšati vid čak i kod onih osoba koje nose naočale ili kontaktne leće, piše wall.hr.

Snižava krvni pritisak

Umjesto da uzimate lijekove za snižavanje krvnog pritiska, radije jedite paradajz. Naime, paradajz sadrži kalij koji pomaže kod snižavanja krvnog pritiska. Jedenjem jedne porcije paradajza zadovoljit ćete 11,4 posto dnevnih potreba za kalijem.