Evo kako biste trebali urediti spavaću sobu

Na kraju napornog dana, ne želite ništa više od dobrog sna i kvalitetnog odmora. Ali, to je ponekad lakše reći nego učiniti

Kod uređenja interijera, dizajneri nerijetko ukazuju da je način na koji je uređen prostor u kojem spavate, veoma važan za dobar noćni san. Ako zaista želite imati spavaću sobu pogodnu za nevjerojatan odmor donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da prestanete „brojati ovce“ i konačno ostvarite odmor od kvalitetnih i preporučljivih osam sati.

Obratite pažnju na krevet

Madrac je uvijek ključ dobrog odmora. Ako ste ikada boravili u hotelskoj sobi u kojoj ste se odmorili kao nikada do tada, bez srama pitajte upravitelja pojedinosti o madracu. Možda vam bude dao korisne smjernice. Nakon madraca, sljedeća važna stavka je posteljina. Znamo da postoji mnogo opcija, ali dizajneri interijera preporučuju da potrošite koji novčić više i novac investirate u tkaninu koju volite. Lanena posteljina izvrsna je opcija za ljetne temperature, jer će vas rashladiti kada su temperature visoke.

Rituali

Trebamo rutinu kako bismo naše tijelo naučili kada je vrijeme da se počne opuštati i pripremati za odmor.  Ako imate vremena, kupka s opuštajućim uljem lavande sjajna je ideja prije spavanja. Možete dodati i sol za kupanje i pri tom u kupki uživati uz novu knjigu, slušati podcast ili jednostavno biti u  blaženoj tišini koja će učiniti da vam taj trenutak bude baš „luksuzni“ doživljaj koji će vam sjajno odgovarati na kraju radnog dana. Još jedan ritual koji biste mogli uvesti u svoju svakodnevicu  je vruća šoljica čaja sa kašičicom meda.

Zastori

Nemojte zaboraviti na svoje prozore pri uređenju spavaće sobe. Stručnjaci kažu da vam ni u kojem slučaju papir ili kojekakvi otpadni listovi (novine) ne bi trebali biti „pokrivači“ prozora. Naglašavaju da su black out zastori nevjerojatni jer će od vaše sobe doslovce napraviti „čahuru“ pa nećete znati je li vani dan ili noć kada su razvučeni. Boja zidova se također može smatrati „odmorom“ za oči. Sve je češća tamno siva boja na zidovima koja unatoč svojoj zagasitosti pomaže približiti ugodnu i toplu atmosferu kojom zrači dom.

Miris

Ponekad vam je potrebna pomoć za ulazak u opuštajući i ugodan zen, a jedna od metoda bržeg opuštanja je baš utjecaj mirisa. Posebno je poznata lavanda koja vam pomaže da se opustite i lagano utonete u san. Ako imate ormar za posteljinu, brzo i jeftino rješenje je da u njega staviti vrećicu s lavandom i ostaviti ju tako u ormaru s posteljinom. Ona će pohraniti miris ove impresivne biljke i veoma brzo ćete shvatiti da je to na kraju dana, jedino što vam treba. Ako pak imate alergiju i lavanda vam nikako ne odgovara, možete koristiti mirisne svijeće koje ćete odložiti na svom noćnom ormariću.

Svjetlo

Kada pokušavate zaspati, mnogo rasvjete vam u tome sigurno neće pomoći. Najbolja rasvjeta koja će pogodovati dobrom odmoru je slabija (prigušena) rasvjeta. Prijedlog dizajnera je da zamijenite klasične noćne svjetiljke s mramornim svjetiljkama koje obično nisu toliko intenzivne ili pak s ovima vrlo trendi svjetiljkama koje u prostor uvode industrijski stil. (fashion.hr)