Najčešća kombinacija nadjeva za pizzu je podloga od paradajza, te kombinacija salame, sira i gljiva. I to je odlična kombinacija. No, pokazalo se da pizza može biti još bolja od toga.

Pizza s piletinom nastala je ustvari kao pokušaj da se iskoristi višak pečenog pilećeg bijelog mesa na neki novi i drugačiji način. A da bi stvar bila još bolja, umjesto podloge od paradajza, stavite bijeli nadjev od sira. Dakle, to je nešto predivno! Paradajz se i ovdje našao, ali na vrhu pizze kao dodatak, a ne kao umak. I upravo taj paradajz je razblažio fini i konkretni okus pečenog mesa i luka.

Sastojci:

100 g tijesta za pizzu

2 komada pečene piletine

60 g sira ricota

50 g parmezana

150 g mozzarele

2 kašike kiselog vrhnja

100 g cherry paradajza

1 glavica luka

50 g maslaca

1 češanj češnjaka

1 kašičica origana

½ kašičice soli

PRIPREMA:

Tijesto za pizzu razvući na podlozi sa kojom će se pizza moći premjestiti u vruću pećnicu. Ricottu pomiješati sa kiselim vrhnjem i parmezanom, dodati origano i sol. Chery paradajz oprati, a luk narezati na tanke ploške i prepržiti.

Ostatke pečene piletine narezati na sitnije komade. Maslac otopiti i dodati prepolovljen češnjak kako bi se aromatiziralo. Preko razvučenog tijesta za pizzu premazati nadjev od bijelog sira. Preko svega rasporediti sjeckanu pečenu piletinu, staviti od gore i prženi luk. Sve posipati obilno ribanom mozarellom, od gore složiti još i cherry paradajz. Rubove pizze premazati aromatiziranim maslacem.

Ovako složenu pizzu oprezno prebaciti na lim za pečenje koji mora biti dobro zagrijan. Pizza se peče 10 minuta na 250*C.

Pečenu pizzu po želji posipati sjeckanim mladim lukom.

izvor: recipeci.com