Krem juha od mrkve i đumbira

Juha žive boje i orijentalnog okusa grije aromatičnim začinima, koji svojim zdravim sastojcima pridonose zaštiti zdravlja tokom jeseni i zime

Potrebno:

  • 1 kg mrkve
  • 1 luk
  • 1 čehno bijelog luka
  • 2 kašike ekstradjevičanskoga maslinovog ulja
  • komad đumbira dug 4 cm
  • ¼ kašičice kurkume
  • ¼ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice kajenskog bibera ili ljute papričice
  • 1 litar povrtnog temeljca
  • so i svježe mljeven biber
  • svježi peršun za posluživanje

Mrkve očistite i narežite na kolutiće. Crveni i bijeli luk ogulite i nasitno nasjeckajte. Đumbir ogulite i naribajte. U loncu zagrijte ulje, pa na njemu propirjajte luk i đumbir. Pospite kurkumom, cimetom i kajenskim biberom, te pirjajte pola minute, piše seansa.hr. Dodajte mrkvu i kratko propirjajte, a zatim ulijte temeljac i kuhajte dok ne zakipi. Smanjite vatru i kuhajte dok mrkva ne omekša. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Začinite soli i biberom po ukusu, pospite svježim peršunom, te poslužite.