Hrana koja hrani

“U današnje vrijeme svašta se nešto prodaje pod pojmom hrana, no koliko nas ustvari hrani to što jedemo? Ili to nešto ustvari jede nas?”

Piše: Danira Šabić,

Danni’s Little Kitchen

Zdravolucija

Posljednjih pet godina radim kao učiteljica kuhanja, iako kulinarstvo nikada nisam završila.

Po profesiji sam Montessori pedagoginja koja trenutno studira nutricionizam. U duši razigrano dijete koje najviše i voli da radi baš sa djecom i bude im učiteljica, prijateljica, pozitivan primjer.

Nedavno sam radila natalnu kartu, ne bih rekla da 100% vjerujem u astrologiju ali mnogo mi se svidjelo kako me predstavila – kao osobu čija primarna misija u životu je da bude nurturer – neko ko njeguje druge, nudeći hranu, zaštitu, podršku, ohrabrenje ili obuku.

U momentu kada je to izgovorila, obuzela me ogromna sreća i zahvalnost, jer u životu radim ono za što sam i rođena.

Danni’s Little Kitchen napravila sam iz želje da djeci Sarajeva ponudim kvalitetne radionice kuhanja na kojima će kroz pripremu jela naučiti o hrani koju konzumiraju te koliko je važno da ono što unosimo u naša tijela bude kvalitetno, prirodno, zdravo. Da hrani naše tijelo od glave do pete, a ne samo da popuni prazan prostor u želucu, bez ikakve druge funkcije.

Nikada nisam pomislila da ću jednoga dana biti ovdje gdje jesam i da će Danni’s Little Kitchen, odnosno ZDRAVOLUCIJA, kako se sada zove moja misija, postati sinonim zdravlja, utočište roditeljima čija su djeca izbirljiva, čija djeca imaju određene zdravstvene probleme ili alergije, roditeljima i individuama koje nemaju djecu, ali žele zdravije da se hrane, kako zbog njih samih, tako i zbog djece koja su tu, ali i one koja dolaze. I to ne samo na području Sarajeva nego širom svijeta.

Uvjerili su nas da je komplicirano hraniti se zdravo, da je zdrava hrana skupa i rezervirana samo za imućne. Da nam ništa ne fali, a mnogima fali ono najbitnije – zdravlje!

Tu sam da vas razuvjerim i pokažem da ne samo da nije komplikovano, nego da je toliko jednostavno da djeca predškolske dobi mogu da pripreme recepte s lakoćom.

Da u zdravu hranu ne spadaju samo namirnice čije nazive ne možemo da izgovorimo već da se sve ono što nama zaista treba nalazi u prirodi oko nas.

Da je veoma bitno da zdrave navike stičemo u što ranijoj dobi, ili ako već mi nismo imali tu priliku, da budemo bolji primjer generacijama koje dolaze na svijet i pomognemo im da oni imaju bolji start.

Da jabuka, banana, mandarina u školskim klupama, na dječijim igralištima, igraonicama ne budu stran pojam, već da ih djeca sa zadovoljstvom pakuju za užinu i jedu sa drugarima, znajući da jedu hranu koja ih hrani. Od glave do pete.

Više o Zdravoluciji, savjetima, receptima potražite na www.instagram.com/zdravolucija