Savjeti za dobar san

Home » Savjeti za dobar san

Niste spavali dobro? Ponekad se dogodi i nemirna noć, međutim, ako se radi o nečemu što se redovno događa, može imati posljedice za tijelo i dušu. Slijedite dolje navedene savjete kako biste poboljšali kvalitetu sna…

Kvalitet, ne kvanitet!

Miran san nema mnogo veze s trajanjem, važnije je koliko duboko spavate. U prosjeku se preporučuje osam sati, međutim, nekim ljudima može trebati samo pet-šest sati, dok je drugima potrebno devet-deset sati. Bez obzira na trajanje, dubina je važna.

Spavajte za zdravlje!

San je nezamjenjiv – bez sna naše tijelo se ne može oporaviti od svakodnevnog stresa. Trajni nedostatak sna usko je povezan s mnogim bolestima.

Spavanje:

… je vrijeme tokom kojeg se stanice obnavljaju i popravljaju zbog veće proizvodnje hormona rasta

… jača imunološki sistem

… pomaže u procesuiranju iskustava koja smo imali tokom dana

… smanjuje stres

… podržava obnavljanje energetskih zaliha stanica

Savjeti za poboljšanje kvalitete sna

Rutina: Pokušajte ići u krevet u isto vrijeme kako biste uspostavili redoni obrazac spavanja.

Prostor za spavanje: Vaš prostor za spavanje trebao bi biti privlačan i mjesto u kojem ćete pronaći mir i tišinu.

Sobna temperatura: Vaša spavaća soba treba biti hladna (oko 18 stepeni), tiha i potpuno mračna. Pokušajte svesti sve izvore buke i svjetla na minimum.

Plavo svjetlo: Plavo svjetlo, koje dolazi iz električnih uređaja kao što su televizori, mobiteli, prijenosna računala i tableti, smanjuje proizvodnju hormona spavanja. Stoga pokušajte izbjegavati plavo svjetlo 1-2 sata prije spavanja.

Vježbe navečer: Intenzivnu tjelovježbu ne smijete izvoditi neposredno prije odlaska u krevet jer dovodi do fiziološkog stresa i otežava zaspati. Lagano kretanje vani, međutim, ima učinak koji potiče spavanje!