Hodnik – 10 zapovijedi o pravilnom uređenju

Home » Hodnik – 10 zapovijedi o pravilnom uređenju

Po hodniku se dom poznaje, česta je uzrečica brojnih esteta koji ulaznim kvadratima pridaju veliku važnost. Hodnik, naime, postaje sve češći detalj u stanu s veoma promišljenim odabirom boja zidova, detalja i namještaja. Slijedi nekoliko savjeta kako najbolje iskoristiti taj prostor i učiniti ga izazovnim i atraktivnim

Piše: Elma Rahmanović, dipl. ing. arh. “BIRO 387” Sarajevo

  1. Ako se odlučite za mirne boje zidova, slobodno se možete poigrati s podom. Pločice u nekoliko kompatibilnih nijansi osvježit će i razigrati ulaz u dom. Kreativni šareni pod olakšava odabir drugih detalja u hodniku koji mogu biti jednostavnih linija.
  2. Skučeni hodnik možete iskoristiti tako da u njega smjestite komodu. Ona u ovom slučaju može biti spremište za sitnice koje koristite s vremena na vrijeme. Takva ostava estetski je i koristan detalj, a prostor možete razigrati i bojom zida u pastelnim nijansama koje proširuju male kvadrate.
  3. Ulaz odijeljen od ostatka stana ima niz prednosti, lako ga možete urediti neovisno o stilu koji birate za ostale prostorije. Zidove pri tome možete obojiti u neku hrabriju nijansu, a samo nekoliko detalja poput ogledala, komode, raskošnog lustera ili upečatljive fototapete stvorit će pravu oazu u koju ćete ulaziti sa zadovoljstvom.
  4. Mala kvadratura ulaza u dom ne mora biti neiskorištena. Odlični su u ovom slučaju elementi izrađeni po mjeri koji prekrivaju cijeli zid. Takav element mora biti iskorišten do posljednjeg centimetra i sadržavati malu garderobu, stalažu za cipele i ogledalo, a sve to stane u promišljena dva kvadrata. U ovom slučaju najbolje se odlučiti za bijelu boju koja će prostor vizuelno učiniti većim.
  5. Ugradbeni ormar u hodniku na čija je vrata postavljeno veliko ogledalo štedi prostor i vizuelno ga povećava. Prednost je tog diva jednostavnost i estetika uz koju detalji nisu poželjni.
  6. Otvoreni hodnik oblika kocke ne trpi masivne ugradbene ormare, jer oni jedu kvadrate i stvaraju gužvu. Jedan ladičar ili vintage ormar prostoru će udahnuti osobnost i ispuniti funkciju skrivenog spremišta.
  7. Hodnik može postati i biblioteka, uz pomoć polica pričvršćenih na zid na koje možete odlagati kolekcije omiljenog štiva. Osim korisnog, ovakav detalj ima i dekorativnu prednost, jer nikada nije dosadan, a njime možete osloboditi zakrčenost sitnicama u ostatku stana.
  8. Velika kvadratura hodnika nudi bezbroj pametnih rješenja. Naime, ona ne mora biti samo u svrhu odlaganja sitnica nego može poslužiti i kao radna prostorija. Stolić jednostavnog dizajna i stolica smješteni uza zid dovoljni su da stvorite mirni kutak za obavljanje obaveza.
  9. U najvećem broju slučajeva hodnici nemaju prirodno osvjetljenje. Ako ipak postoje, nemojte ih pokrivati s teškim zavjesama i draperijama. Odlučite se za lagane i tanke tkanine. Na taj način će hodnik biti svijetao, a vi ćete i dalje održavati vašu privatnost. Za hodnike bez prozora rasvjeta je neizbježna. Ugradne svjetiljke ili male nadgradne plafonske postavljene linijski najbolje su opcije za uske hodnike, jer ne zauzimaju puno prostora.
  10. Dekorativni elementi, vaza s cvijećem ili slika iznad natkasne najčešći su dekorativni elementi u hodnicima. Detalje u hodniku povežite s bojama namještaja, ukrasnih motiva ili tepiha, i nemojte pretjerivati.

Prvi utisak uvijek ostavlja najjači dojam, tako će i vaši gosti steći svoj na osnovu hodnika kroz koji ulaze u vaš dom. Potrudite se da ostavite što bolji dojam!