Kako se izboriti s proljetnim umorom?

Home » Kako se izboriti s proljetnim umorom?

Svakog proljeća ista priča… Dani postaju duži, sunce dobija na snazi, svijetli i topli sati se povećavaju… Svuda okolo priroda se budi iz hibernacije dok mnogi od nas, s druge strane, vode borbu sa onim što je poznato kao proljetni umor.

Simptomi ovog subjektivnog poremećaja raspoloženja mogu biti različiti i varirati. Tipični znaci su povećan umor i stanje iscrpljenosti. Od ovoga stanja posebno pate žene sa niskim krvnim pritiskom ili one sa lošom fizičkom spremom, starije osobe, ali i mladi. Mnogi od njih se osjećaju jednostavno bezvoljno, dok drugi pate od promjena raspoloženja, glavobolja, nedostatka koncentracije, pa čak i nesanice.

Kako se izboriti sa proljetnim umorom?

Najbolje je konzumirati svježu hranu sa dosta povrća i voća bogatim vitaminima i mineralima. Pored toga preporučuje se i čaša voćnog soka svaki dan. Čak i mala čaša soka od pomorandže, naprimjer, pokriva polovinu dnevnih potreba za vitaminom C i pomaže u smanjenju umora.

Adekvatna opskrba vitaminima B je također važna, jer su oni regulatori našeg energetskog metabolizma. Ima ih u mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, orašastim plodovima, kao i cjelovitim žitaricama, mahunarkama i povrću. Folna kiselina i vitamin B12 posebno su korisni za stvaranje serotonina koji podiže raspoloženje. Ovdje je važno znati: vitamin B12 se nalazi gotovo isključivo u životinjskoj hrani (meso, mliječni proizvodi, jaja). Vegani stoga moraju preći na fermentirane proizvode kao što su kiseli kupus, posebne proizvode od soje i algi kako bi spriječili nedostatak ili svoje potrebe pokrili suplementima.

Vježbanje je posebno dobro u proljeće, osobito u jutarnjim satima. Sportovi izdržljivosti poput trčanja ili vožnje bicikla potiču cirkulaciju tijela i pobjeđuju umor. Preporučuje se najmanje 30 minuta dnevno.

Zašto ne biste u svoju dnevnu rutinu uključili malo više vježbe i naprimjer izašli iz autobusa jednu stanicu ranije?

Održavanje redovnih sati spavanja može biti od pomoći u upravljanju hormonalnim promjenama: s povećanjem dnevnog svjetla, tijelo ponovo proizvodi više serotonina. Zauzvrat, smanjuje proizvodnju melatonina.

U svakom slučaju proljetni umor bi trebao biti samo privremen i mnogi će ga savladati već nakon dvije sedmice. Ovisno o vremenskim prilikama, umor se može pojaviti nekoliko puta za redom. Suštinski, nema razloga za brigu jer su to sve fiziološki procesi koji jednostavno zahtijevaju određeno vrijeme.