Sara Ćurlić: Unikat je porodična tradicija

Home » Sara Ćurlić: Unikat je porodična tradicija

“Još kao malu djevojčicu, tata me učio izradi različitih komada nakita i predmeta iz primijenjene umjetnosti. Vremenom, uvid u različite materijale, boje i teksture, navodio me je na razmišljanja o širim mogućnostima dizajna, prateći različite modne stilove”

Sara Ćurlić, 27-godišnja Banjalučanka, po vokaciji magistar likovne umjetnosti, a završila je i Preduzetnički menadžment vlasnica je brenda Unikat – koji se bavi izradom modnih dodataka.

– Dolazim iz umjetničke porodice i rekla bih da mi je to u krvi. Izrada nakita bio je moj hobi još od malena. Unikat je porodična tradicija. Naime, moj otac je još prije 30 godina izrađivao nakit, koji je i tada nosio ime Unikat. Još kao malu djevojčicu, učio me je izradi različitih komada nakita i predmeta iz primijenjene umjetnosti. Vremenom, uvid u različite materijale, boje i teksture, navodio me je na razmišljanja o širim mogućnostima dizajna, prateći različite modne stilove. Iako sam prije skoro tri godine prezentirala brend Unikat, njegova historija je mnogo starija.

Izrada unikatnog nakita, ali i ostalih asesoara, pomno je planiran proces i svaki dio realiziranja zahtijeva potpunu posvećenost.

– Sve počinje od same ideje, iz koje nastaje skica. Same ideje pronalazim najviše u  procesu rada, dok radim na jednom komadu, odmah dobivam ideju i kako bi idući  mogao da izgleda. Mnogo pažnje posvećujem samom odabiru materijala, a često me sam materijal uputi u krajnji izgled i dizajn predmeta. Aluminij, mesing, bakar, drvo, koža, poludrago kamenje, staklo, materijali su sa kojima sam do sada najčešće radila – kaže Sara, te dodaje da zbog specifičnosti procesa izrade, prosječan komad nakita zahtijeva nekoliko sati rada i izuzetno mnogo posvećenosti.

– Vremenom, Unikat je postao tim, što mi omogućava više vremena za nove kreacije. Unikat trenutno možete pogledati i kupiti u galeriji Skulptor, koja se nalazi u Banjoj Luci. Veoma bitno je da se nakit može naručiti i online i da ga šaljemo širom svijeta. Na osnovu insinuacije kupca, možemo izraditi predmet, koji će udovoljiti njihovim estetskim željama i potrebama. Volim izazove u izradi, ali i komunikaciju sa kupcima. Veoma mi je bitno da oni budu zadovoljni, stoga radim i personalizovani nakit. Osim toga svi prstenovi se rade prema veličini prstiju naručilaca, pojasevi prema obimu struka, itd.  Osim toga, Unikat će se uskoro moći pronaći i u Beogradu, ali nadamo se i u drugim gradovima u regionu.

Sara kaže da se u njenoj radionici nova kolekcija privodi kraju, te da je očekuju brojni projekti.

– Zaista radim ono što volim, tako da je to dio moje svakodnevnice. Čak i na putovanju ili odmoru, trudim se da napravim lijepe fotografije za Unikat, ali i da posjetim različite muzeje i izložbe, koje će me inspirirati. Ali, svoje slobodno vrijeme provodim uz prijatelje i porodicu, to je ono što me najviše ispunjava. U izradi je online shop, a novu kolekciju privodimo kraju. One velike planove volim da čuvam za sebe, ali se trudim da uvijek budu veliki i pomalo nedostižni.