Ovo sigurno niste znali o kafi…

Ovo sigurno niste znali o kafi…

 Uz vašu prvu jutarnju kafu, pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica…

Sve je počelo sa kozama…

Teško je potvrditi gdje se kafa prvo počela koristiti, vjerujete se da je sve počelo u 9. stoljeću u Etiopiji. Njihovi pastiri su prvi primjetili utjecaj kafe, kada su se koze koje su čuvali počele čudno ponašati nakon par pojedenih zrna kafe.

Riječ kafa…

Prve osobe koje su pekle i samljele kafu bili su Arapi. Riječ koju su najčešće upotrebljavali za kafu bila je qahhvat al-bun što u prevodu znači nektar iz zrna. Nakon određenom perioda, skratilo se na samo qahva. Ovu riječ su posudili Turci, te je preimenovali u kahve. Holanđani su nakon toga tu riječ preimenovali na koffie. Sada, na Engleskom jeziku svima nam je dobro poznata coffee.

Popularnost kafe

Kafa je druga najprodavanija stvar na svijetu. Vrijednije od kafe bilo je jedino ulje. Nakon mnogo godina nije se mnogo toga promijenilo, ali naučnici vjeruju da zrna kafe mogu zamijeniti gorivo, te pokretati motore širom svijeta. Poslije vode, kafa je piće koje se najviše konzumira u cijelom svijetu.

Kafa je zapravo voće

Zrno kafe je zapravo sakriveno u bobicama. Bobice kafe su jestivo voće koje u sebi sadrži zrnevlje.

Zrna kafe

Postoje dvije različite vrste zrna kafe. Arapsko zrno i Robusta zrno. Arapsko je popularnije, jer je 70% napitaka od kafe napravljeno od njega. Robusta kafa je mnogo jača, te sadrži 40-50% više kofeina od arapske.

Proizvođači kafe

Kafa je piće koje se pije širom svijeta, većina se proizvodi u Africi i Južnoj Americi. Brazil je najveći proizvođač i distributer kafe u svijetu, te su odgovorni za proizvodnju trećine svjetske potražnje.

Hrana, a ne piće

Kafu konzumiramo svakog jutra u vidu napitka, ali nije oduvijek bilo tako. Da li ste znali da su Arapi nekada prije jeli kafu umjesto da je piju. Miješali su zrna kafe s masnoćom kako bi dobili jednu vrstu energetske loptica, koja bi ih duže držala budnima.

Cappucinno

Ovo je upravo jedan od najpoznatijih pripravaka od kafe, ali, da li znate odakle je ima nastalo? Od monaha Cappucinna, koji su nosili svoja smeđa odijela, koja izgleda slično kao boja same kafe.

Espresso

Ovo je također jedna od najpoznatijih kafa u svijetu, ali, ono što niste znali o njoj i nastanku riječi… Potiče iz Italije i u doslovnom prijevodu znači – biti istjeran.

Najskuplja kafa na svijetu

Najskuplja kafa na svijetu zove se Kopi Luwak i proizvodi se u Indoneziji. Zbog čega je toliko specijalna? Vjerovali ili ne, zrna kafe je pojeo i probavio Azijski civet, životinja koja živi na palmi. Cijena je simbolična – 1kg košta „samo“ 1000 eura.

Foto:Freepik