Ovo je hrana koju ne smijete davati vašem ljubimcu!

Home » Ovo je hrana koju ne smijete davati vašem ljubimcu!

Ukusna hrana koju konzumiraju ljudi, znak je da vaš ljubimac ne bi smio jesti. Važno je informisati se, a u nastavku vam donosimo popis zabranjenih namirnica za pse.

Psi ne bi smjeli konzumirali grožđe i grožđice koji sadrže oksalnu kiselinu koja kod pasa može izazvati akutno zatajenje bubrega i može biti opasna po život.

Kakao i čokolada su problematični zbog tobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne.

Psi se ne bi smjeli probati kafu, jer njen sastojak sastojak metilksantin može zahvatiti njihov živčani sistem i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su napadaji, drhtanje, nemir, hipertermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija.

Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin koji može uzrokovati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca. Posljedice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu, piše dpa. Kuhani grah za pse nije štetan.

Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu tjelesne težine. Najčešće rezultira proljevom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem.

Kosti peradi su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda usne šupljine, grla i želuca u pasa, a avokado sadrži kemijski spoj persin koji izaziva proljev i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan.

I ksilitol, zamjenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima, može biti fatalan za pse jer izaziva pojačano lučenje inzulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju. (Hina)