Lavice – prvi ženski hokejaški klub u BiH

Home » Lavice – prvi ženski hokejaški klub u BiH

 „Hokej na ledu je prilično zahtjevan sport, kako fizički, a tako i psihički. Igra se i odvija brzo, dinamično i energično. Zahtijeva se od nas da budemo brze i efikasne, da brzo donosimo odluke i procjenjujemo situacije u milisekundama“

Ženski hokejaški klub Lavice trenutno je prvi ženski hokejaški klub na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a trenutno nosi epitet jedinog ženskog kluba u regionu. Grupa od nekoliko prvih djevojčica, koje su zaigrale hokej prije 11 godina u Sarajevu, trenirale su i igrale hokej sa dječacima. Godine 2015. djevojčice su dobile poziv da igraju svoju prvu utakmicu kao ženski tim u Hrvatskoj. Nakon prve međunarodne utakmice hokejašice su se vratile kući s pobjedom. Tada su privukle pažnju medija i postale senzacija u svijetu muškog sporta u BiH.

Samostalnije i ravnopravnije

U Sarajevu se 2016. osnovao prvi ženski klub – zahvaljujući Admiru Mrkvi, treneru koji je prepoznao potencijal i perspektivu žena u ovom sportu.

– Hokej na ledu je prilično zahtjevan sport, kako fizički, a tako i psihički. Igra se i odvija brzo, dinamično i energično. Zahtijeva se od nas da budemo brze i efikasne, da brzo donosimo odluke i procjenjujemo situacije u milisekundama – kaže Majda Hanić, kapiten tima, te dodaje da se  većina hokejašica, sigurno, u jednom periodu svog života susrela s predrasudama svoje okoline…

– Predrasude su najčešće odraz neznanja i nepoznavanja ovog sporta. Hokej nije toliko posjećen i gledan sport u BiH, a za ženski hokej rijetko ko zna da postoji. Zato uvijek, rado pozivamo ljude da gledaju, navijaju i nauče nešto novo o hokeju, a uvijek smo otvorene za nove članice. Uvedeni su međunarodni standardi i pravila, koja razlikuju ženski hokej od muškog. Svim hokejašicama zabranjena je igra tijelom, odnosno zabranjen je svaki fizički kontakt na ledu.

Sastav dama koje čine tim Lavica poprilično je raznolik, sastoji se od inženjerki, arhitektica, ekonomistica, pravnica, pa sve do psihologinja, muzičarki, umjetnica i lingvistkinja…

– Ono što klub čini interesantnim i drugačijim od drugih jesu različite starosne dobi, hokejašice koje variraju od djevojčica od sedam, pa sve do žena od 40+ godina koje jednako pokazuju žar za ovim dinamičnim sportom na ledu. Hokejom smo uspjele pomiriti mladost i mudrost, te izbrisati neku prepreku kada su godine u pitanju. 

Trenažni proces odvija tri do četiri puta sedmično na trenažnom klizalištu – u šatoru na pisti pored sarajevske Zetre.

– Svaki vikend igramo lokalnu ligu s muškim klubovima, dok smo od ove sezone 2021./22. počele igrati u prvoj regionalnoj Ženskoj razvojnoj ligi zajedno s timovima iz Srbije i Hrvatske. Pored treninga na ledu, klub je organizirao predavanja o nutricionizmu i zdravoj prehrani sportašica, te smo odnedavno dobili podršku u vidu testiranja i trenažnog programa van leda od reprezentativke Švicarske koja je 2006. godine učestvovala na Olimpijskim igrama u Torinu u hokeju na ledu.

 Svjetsko prvenstvo

Klub stavlja fokus na zdrav, sportski i porodičan život žene. Na svakodnevnoj osnovi prate zdravu ishranu, obavezne pripremne vježbe snage te svaki-drugi dan imaju trening na ledu. Također, i druženje van leda su neizostavni dijelovi njihove svakodnevnice.

– Zahtjevno je biti žena i pri tom majka, studentica, učenica i znati uskladiti porodični život, poslovne obaveze i projekte, studirati zahtjevne oblasti na fakultetima i pri tom uspjeti sve to uspješno uskladiti i stići na treninge hokeja, a onda i u konačnici predstavljati Bosnu i Hercegovinu. A, mi jednostavno volimo što smo žene i hokejašice Bosne i Hercegovine.

U takmičarskom smislu, svako voli pobjedu nad nekim, a Lavice su možda i specifične po tome što na uspjeh gledaju kao pobjedu nad njima samima.

– Nije uspjeh što smo pobjeđivale ili što ćemo pobjeđivati utakmice već smatramo uspjehom tu pobjedu u kojoj smo pobijedile same sebe i napravile priču o prvim ženama koje su zaigrale hokej u našoj zemlji

Naše hokejašice bi u martu 2022. godine trebale predstavljati BiH na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu, IIIB diviziji u Beogradu u grupi sa Estonijom, Izraelom i Srbijom.

– To nam je prvi veliki međunarodni iskorak i prvi nastup reprezentacije u historiji ženskog hokeja BiH. Mi, kao ženski hokej, povećavamo gledljivost ovog sporta, a indirektno povećavamo utjecaj na pojam olimpijskog Sarajeva, BiH i reprezentacije. Mnoge djevojke će se složiti da smo jedne od rijetkih koje smo napravile uspjeh da kao mlade djevojke i djevojčice dovedemo i svoje majke, te stvorile ambijent da se klubu mogu priključiti i tinejdžerke, ali i žene od 40+ godina. Kao sportašice u ovoj perspektivi obavljamo funkciju državnog i kantonalnog sporta. Oni koji su zaduženi da se bave i brinu o sportovima, posebno zimskim sportovima, na njima je da pomognu i stvore pretpostavke i uslove za uspjeh u daljnjem razvoju ženskog hokeja.

 Hokejaška liga

Lavice u planu imaju edukaciju, promociju, razvoj i afirmaciju ženskog hokeja u BiH. Od ove sezone na scenu je stupio tim malih Lavica.

– U planu su nam saradnje sa ženskim timovima iz regiona. Perspektive ženskog hokeja su velike – kroz gostovanja na međunarodnim utakmicama, ligama i turnirima u hokeju na ledu za žene. Želimo da ovaj ženski olimpijski sport bude prepoznat u olimpijskom gradu BiH i da nove generacije djevojčica i djevojaka prepoznaju i zaljube se u ovaj sport! Lavice su predstavnice/ambasadorice sporta, mira i ljepote – poručuje na kraju našeg razgovora Majda Hanić, kapiten tima.