Knjige o putovanjima ispunjene inspirativnim fotografijama uvijek su bile osnovni ukrasi za dom, dodajući boje na naše police za knjige i stolove – bez obzira da li smo bili na mjestima koja su navedena na njihovim stranicama ili ne. Ovih dana mogu poslužiti i drugoj svrsi: inspiraciji. 

Dok ponovo ne budete mogli da snimite svoje lijepe putopisne fotografije, neka vam sjajne knjige pomognu da se vratite na omiljena mjesta ili – kada za to dođe vrijeme – pomognu u planiranju nekih novih putovanja. Od knjiga koje slave arhitektonska čuda gradova kao što su Čikago i Milano i destinacija poput Grčke i obale Amalfija. Ove knjige su zaslužile mjesto na vašim stolovima i policama.

VENICE IN SILENCE

Kada je karantin zbog Covida-19 prvi put stupio na snagu u Veneciji, umjetnica i fotograf Gaby Wagner uzela je svoj fotoaparat. Iako Wagner primjećuje da su ti početni mjeseci pandemije bili izazovni, „postala je i rijetka prilika da zaista vidim magični grad koji toliko volim“, objašnjava u materijalima o svojoj knjizi fotografija koja će biti objavljena u SAD-u. Kroz slike koje su vrlo dirljive, knjiga nudi rijedak pogled na prazan grad – obično preplavljen gužvom – pružajući čitaocima priliku da zaista vide njegovu ljepotu i uživaju u detaljima.

Knjigu “Venice in Silence“ možete kupiti po cijeni od 75 dolara

MARRAKECH FLAIR

Da, još jedna knjiga o Marakešu – ali ovo izdanje Assouline-a kombinuje historiju grada sa pričama i slikama ljudi i mjesta koja su svojom čarolijom uhvatila generacije putnika. Glumica Marisa Berenson iz 1970-ih „It Girl“, koja Marakeš sada naziva domom, postavlja scenu u proširenom uvodu koji nas vodi od nastanka grada do otkrića od strane umjetnika, modista i boema do detalja na trenutnoj kulturnoj sceni, sa pričama o najznačajnijim stanovnicima grada.

Marrakech Flair knjiga može biti vaša po cijeni od 95 dolara

PARIS CHIC

U ovoj knjizi Assouline, koja je izašla u septembru, autor Alexandra Senes i fotograf Oliver Pilcher pokazuju šta Pariz čini tako kultnim gradom, izvan spomenika i prepoznatljivih mjesta. Ovdje je nekoliko poznatih snimaka – Hausmanove vile, čamci na Seni – ali većina slika prikazuje ljude, mjesta i male trenutke koji pomažu da grad bude tako živahan. Od mlade porodice do kućne zabave i mirnog trenutka izležavanja u veličanstvenom stanu (na modernom kauču) do ljupkih izložbi u cvjećari, japanskoj prodavnici čaja, vizuelni elementi prikazuju život u Parizu.

Knjigu Paris Chic možete kupiti po cijeni od 95 dolara

AFRICAN TWILIGHT

Tokom 15 godina i svog četiri decenije terenskog rada na afričkom kontinentu, svjetski poznati fotografi Carol Beckwith i Angela Fisher fokusirali su se na traženje udaljenih zajednica kako bi snimili njihove svete ceremonije, kreativne umjetničke forme, rituale i još mnogo toga. U 2018. godini, skoro 20 godina nakon njihove vodeće knjige „African Ceremonies“, dvojac je objavio knjigu „African Twilight: The Vanishing Cultures and Ceremonies of the African Continent“ i pomogao da se sačuvaju ove kulture koje brzo nestaju.

Knjigu možete kupiti po cijeni od 150 dolara

PUNTA MITA

Tokom poslijednje dvije decenije, poluostrvo Riviera Nyarit Punta Mita sa pogledom na zaliv Banderas i Tihi okean, preraslo je iz malog ribarskog sela u renomiranu rezidencijalnu zajednicu odmarališta koja posjetiocima i vlasnicima kuća nudi mjesto za opuštanje i uživanje u gostoprimstvu svjetske klase, golfu i kuhinji. Za ovu knjigu Punta Mita udružio se sa stručnjacima iz Assouline-a kako bi oživio priču o razvoju, kao i bijelim pjeskovitim plažama, pogledom na more i još mnogo toga. To je divan podsjetnik na boravak na poluostrvu – ili pogled na ono što možete očekivati u budućoj posjeti.

Knjigu možete kupiti po cijeni od 95 dolara

EYES OVER THE WORLD: THE WORLD’S MOST SPECTACULAR DRONE PHOTOGRAPHY

Objavljena prošlog mjeseca, ova knjiga predstavlja svijet koji je snimljen dronovima. Upravlja Dirk Dallas – pilot bespilotne letjelice FAA 107, dizajner, fotograf i profesor digitalnih medija (i osnivač bloga From Where I Drone) – dronovi su snimili slike svega, od gradskih mreža Tokija do kitova u Indijskom okeanu. Geografski organizovana, knjiga nudi jedinstvenu perspektivu na planeti i mnogim čudima u njoj.

Eyes over the World: The Most Spectacular Drone Photography – 35 dolara

FOUR SEASONS: THE ART OF HOSPITALITY

Proslavljeni umjetnik Ignasi Monreal obišao je osam posjeda Four Seasons-a širom svijeta kako bi otkrio suštinu brenda, gledajući istaknute elemente dizajna i odredišta, tako i kulturu i ličnosti koje su pomogle da Four Seasons dobije kultni status. U ovoj knjizi predstavljno je 115 slika koje prikazuju ove ključne elemente, uključujući portrete osoblja od kuhara do recepcije.

 Knjigu možete kupiti po cijeni od 120 dolara