Senada Kadribašić: Vidi, naježim se kad pomislim

Senada Kadribašić – multimedijalna umjetnica iz Sarajeva, književnica sa sedam objavljenih romana i jednom radio-dramom, pjesmama i pričama zastupljenim u brojnim internacionalnim literarnim izdanjima, okušala se i sa monodramom koju je premijerno i odigrala u Zagrebu 01.10. u KC Mesnička, na oduševljenje publike.

Ova tragikomedija pod nazivom Vidi, naježim se kad pomislim! –  otvorila je teatarsku sezonu Kulture snova, Kazalište na dlanu, a u režiji zagrebačkog režisera, producenta i književnika Zdravka Odorčića!

Sarajevska publika će istu monodramu imati priliku vidjeti već 16.10.2021. u 19:00 sati, u Art kući sevdaha! Senada Kadribašić se već ranije okušala na sceni u Pozorištu u pokretu, rame uz rame sa slavnim nekadašnjim prvakom drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Safetom Pašalićem.

Svojih pet romana snimila je u audioverziji svojim glasom što je kuriozitet na našoj literarnoj sceni. Slikarica je sa 31 samostalnom izložbom slika i brojnim zajedničkim, uglavnom u inostranstvu: Stokholm, Kopenhagen, Beč, Berlin, Minhen, Salzburg, Zagreb,Pula, Skovde, Norkoping, Geteborg…ali i Sarajevo, Bihać, Mostar, Srebrenik, Maglaj…

Posljednja izložba u Sarajevu bila je svojevrsni likovno-modni hepening. Promovirala je svoje knjige širom Evrope. Cijenjena je u svjetskim razmjerama i kao književna i likovna kritičarka. Humanitarka je, a publici poznata i sa TV ekrana.

BIBLIOGRAFIJA: 

– SABINA, roman, 2002. godine, Planjax;

– BERLINSKA ZAVJESA, roman, 2004. godine Udruženje književnika Ze-Do kantona;

– MASKE, radiodrama, 2006. godine radio BH Geteborg;

– NAKIT GOSPOĐE XEN, roman, 2007. godine Planjax;

– PLAVA VRATA ,roman 2010. godine Planjax;

– PONOĆNI JAZZ, roman, 2015. godine Planjax;

– STOPE, roman, 2018. godine Planjax;

– SLATKO ĆOŠE, roman, 2019 god Planjax;

Godina 2021. je za Senadu bila veoma uspješna!

  • Nakit gospođe Xen, Plava vrata, Stope i Slatko ćoše – Senada Kadribašić snimila je u audioformi u studiju i za potrebe Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, Sarajevo;
  • Ima 31 samostalnu izložbu slika;
  • Promocija knjige SLATKO ĆOŠE;
  • Dvije nominacije za Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva;
  • Pjesme su joj izašle u dvije međunarodne zbirke poezije;
  • Proglašena INSPIRATOR-om na svjetskom nivou u oblasti poezije od strane pjesničke svjetske unije sa Sr. Josef Spencer, američki general i svjetski poetski lider, na čelu;
  • Napisala monodramu koju je i odigrala na teatarskoj sceni u Zagrebu, u režiji Zdravka Odorčića iz Zagreba i tako otvorila teatarsku sezonu u KC Mesnička, Zagreb, za novu teatarsku sezonu, te istu monodramu odigrala u Sarajevu, Art kuća sevdaha, sa nevjerovatnim uspjehom i oduševljenjem publike.