Prsten iz vremena bosanskih kraljeva

Kako tradicija nalaže i ove godine Žena godine dobit će specijalni prsten koji je replika nakita iz perioda srednjovjekovne bosanske države. Prsten od 14 karatnog zlata izrađuje se ručno

U srcu glavnog bh. grada nalazi se zlatarska radionica Sofić, koja gaji dugogodišnju tradiciju. Njihovi kreativni radovi poznati su kako u našoj zemlji, regionu, a tako i svijetu. Spoj bogate bosanske kulture, tradicije i urbanog upravo su bili presudni da idejni tvorci Ladies In Awardsa zlataru Sofić biraju za kreatora posebnog prstena koji će nositi Žena godine.

SEAD SOFIĆ

 

SENAD SOFIĆ

14. stoljeće

Specijalni prsten nastao je prije pet godina, a čast da ga prva nosi imala je Marijela Margeta-Hašimbegović, nakon nje Melisa Ahmedbegović-Pjano, Sanela Pašić i Meliha Hadžović- Čengić.

– Prsten se pravi jednom godišnje. Bazirali smo se na unikatnost. Da bi taj prsten bio prepoznatljiv i drugačiji od ostalih, odlučili smo iskoristiti ideje, elemente koji se nalaze u našem srednjovjekovnom nakitu. Bavimo se izradom replika nakita iz muzeja širom BiH koji uključuje veliki asortiman i broj replika, a koje datiraju od sedmog stoljeća pr. n. e., pa do početka 20. stoljeća – kaže Sead Sofić, vlasnik zlatarske radnje Sofić.

Prsten za Ženu godine je poseban. Na njemu su isprepleteni motivi koji datiraju iz 14. stoljeća, perioda bosanskih kraljeva.

– U to vrijeme nakit doživljava jednu veliku ekspanziju. Tada se pokazivala moć i veličina same Bosne kao srednjovjekovne države. Odlučili smo da taj prsten bude i upečatljiv, a da opet ne bude ništa pretjerano – kako bi se mogao nositi svakodnevno – kaže Sead.

Limitirano izdanje

Izrada ovog impresivnog limitiranog nakita izrađuje se ručno. Svaki detalj posebno je urađen. Radi se od 14 karatnog zlata, te ima numizmatičku vrijednost.

– Novoj dobitnici laskave titule Žena godine na ovogodišnjem Ladies In Awardsu bih poručio da ga nosi svakodnevno, te da promovira prave životne vrijednosti – poručio je Sead.